Literkowa zupa pomidorowa ze świeżą bazylią i cheddarem

Mnóstwo świeżych pysznych pomidorów i papryczka chili to potężny zastrzyk witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne.

Literkowa zupa pomidorowa  ze świeżą bazylią i cheddarem, fot. Jamie Olivier
Literkowa zupa pomidorowa ze świeżą bazylią i cheddarem, fot. Jamie Oliviermateriały prasowe

Składniki

na 4 porcje:

  • 2 czerwone cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • oliwa
  • ½–1 świeża czerwona papryczka chili
  • ½ główki czosnku
  • ½ pęczka świeżej bazylii (15 g)
  • 1,5 kg dojrzałych pomidorków koktajlowych, na gałązce
  • 300 g makaronu literki
  • 80 g cheddara

Przygotowanie (1 godzina):

W tym przepisie chodzi o to, żeby wszystko szybko przygotować - resztę zrobi kuchenka. Zupa ma cudowny aromat przywodzący na myśl szklarnię pełną pomidorów. Obierz cebule, przytnij marchewki i łodygi selera, a potem pokrój wszystko na kawałki o boku 2 cm i wrzuć do dużego rondla. Dodaj 1 łyżkę oliwy i smaż całość na dość dużym ogniu. Usuń nasiona z chili i wrzuć papryczkę do rondla, przeciśnij nieobrane ząbki czosnku przez praskę i dodaj do warzyw. Oderwij kilka najmniejszych listków bazylii, wrzuć je do filiżanki z zimną wodą, a resztę (z łodyżkami, bo bardzo dodają smaku) dodaj do rondla. Umyj pomidorki i wrzuć je w całości do rondla (szypułki, gałązki i całą resztę). Mieszaj 5 minut, następnie zalej 2 l wody. Gotuj na dużym ogniu 40 minut i wyłącz.

Postaw drugi rondel na sąsiednim palniku, na nim połóż sitko o dużych oczkach. Przelewaj chochlą zupę z rondla do rondla, przecierając warzywa przez sitko - powinny zostać na nim tylko gałązki i skórki, które możesz partiami wyrzucać. Doprowadź zupę do wrzenia, wrzuć makaron i gotuj na wolnym ogniu, aż zmięknie, ale nie dłużej. Skosztuj zupy i dopraw do smaku. Podawaj posypaną startym parmezanem i listkami bazylii.

Kreatywne resztki - jeśli nie podajesz wszystkich czterech porcji, resztę włóż do lodówki. Przez noc makaron wchłonie większość zupy, tak że powstanie pyszna pasta na grzankę razową.

kalorie 487 kcal, tłuszcze 13,2 , tł. nas. 5,4 g, białka 18,7 g, węglow. 78,3 g, cukier 22,5 g, sól 0,6 g, błonnik 18,7 g, 3 porcje warzyw lub owoców 

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj zdrowo dla całej rodziny", wydawnictwo Insignis, tłumaczenie Dorota Malina.

Okładka książki Jamiego Olivera "Gotuj zdrowo dla całej rodziny"
Okładka książki Jamiego Olivera "Gotuj zdrowo dla całej rodziny"materiały prasowe
Przepis na zupę krem z marchwiInteria Kulinaria
Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas