Literkowa zupa pomidorowa ze świeżą bazylią i cheddarem
Mnóstwo świeżych pysznych pomidorów i papryczka chili to potężny zastrzyk witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne.
Przygotowanie (1 godzina):
W tym przepisie chodzi o to, żeby wszystko szybko przygotować - resztę zrobi kuchenka. Zupa ma cudowny aromat przywodzący na myśl szklarnię pełną pomidorów. Obierz cebule, przytnij marchewki i łodygi selera, a potem pokrój wszystko na kawałki o boku 2 cm i wrzuć do dużego rondla. Dodaj 1 łyżkę oliwy i smaż całość na dość dużym ogniu. Usuń nasiona z chili i wrzuć papryczkę do rondla, przeciśnij nieobrane ząbki czosnku przez praskę i dodaj do warzyw. Oderwij kilka najmniejszych listków bazylii, wrzuć je do filiżanki z zimną wodą, a resztę (z łodyżkami, bo bardzo dodają smaku) dodaj do rondla. Umyj pomidorki i wrzuć je w całości do rondla (szypułki, gałązki i całą resztę). Mieszaj 5 minut, następnie zalej 2 l wody. Gotuj na dużym ogniu 40 minut i wyłącz.
Postaw drugi rondel na sąsiednim palniku, na nim połóż sitko o dużych oczkach. Przelewaj chochlą zupę z rondla do rondla, przecierając warzywa przez sitko - powinny zostać na nim tylko gałązki i skórki, które możesz partiami wyrzucać. Doprowadź zupę do wrzenia, wrzuć makaron i gotuj na wolnym ogniu, aż zmięknie, ale nie dłużej. Skosztuj zupy i dopraw do smaku. Podawaj posypaną startym parmezanem i listkami bazylii.
Kreatywne resztki - jeśli nie podajesz wszystkich czterech porcji, resztę włóż do lodówki. Przez noc makaron wchłonie większość zupy, tak że powstanie pyszna pasta na grzankę razową.
kalorie 487 kcal, tłuszcze 13,2 , tł. nas. 5,4 g, białka 18,7 g, węglow. 78,3 g, cukier 22,5 g, sól 0,6 g, błonnik 18,7 g, 3 porcje warzyw lub owoców
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj zdrowo dla całej rodziny", wydawnictwo Insignis, tłumaczenie Dorota Malina.