Reklama

Lody bananowe

Jednoskładnikowe lody bananowe to najbardziej czarodziejski spośród moich przepisów. Kiedy przygotowałam je po raz pierwszy, zaczęłam robić piruety w kuchni, śpiewając z radości - smakują zupełnie jak prawdziwe lody.

Prawdę mówiąc, prawdopodobnie są od nich pyszniejsze, bo mają gładszą, bardziej kremową konsystencję. Wiem - trudno uwierzyć, że mrożone banany mogą się zmienić w lody bez użycia specjalnej maszynki, ale zaufajcie mi - tak właśnie jest, a lody bananowe na pewno podbiją wasze serca!

Uwielbiam przygotowywać klasyczną wersję tego deseru, ale jeśli chcecie go urozmaicić, dodajcie mrożonych jagód, żeby otrzymać jagodowy smak, lub daktyli i masła migdałowego, żeby lody zrobiły się karmelowe.

Składniki klasyczne lody bananowe

  • 8 mocno dojrzałych bananów

Składniki na lody jagodowe

  • 8 mocno dojrzałych bananów
  • 100 g mrożonych jagód lub mieszanki owoców jagodowych (około 3/4 szklanki)

Składniki na lody karmelowe

  • 8 mocno dojrzałych bananów
  • 12 wypestkowanych daktyli Medjool
  • 5 łyżek masła migdałowego

Banany obierz i pokrój na cienkie plasterki. Umieść je w misce i wstaw do zamrażarki na co najmniej 6 godzin. Przed przygotowaniem lodów wyjmij kawałki bananów z zamrażarki i pozwól im się ogrzać przez mniej więcej 5 minut. Umieść banany w malakserze i miksuj 1-2 minuty, aż masa będzie gładka i pyszna. Jeśli chcesz uzyskać inny smak, dodaj mrożone jagody lub daktyle i masło migdałowe.

Dobra rada

Reklama

Banany powinny być wręcz przejrzałe - dzięki temu lody będą miały bardziej gładką konsystencję. To świetny sposób na zużycie starych bananów, ponieważ można je przechowywać w zamrażarce przez kilka tygodni i wykorzystać, kiedy będziesz mieć ochotę na lody.

Przepis pochodzi z książki "Smakowita Ella"



Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy