Lody kawowe
Domowe - zawsze pod ręką, ze składników, które sama wybierzesz.
Składniki
- 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- 1/2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kawy świeżo mielonej
- płatki migdałowe do dekoracji
Sos toffi
- 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego
- 8 łyżek masła
- 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 krople olejku migdałowego
- szczypta soli morskiej
30 min
6-8
Mleko i śmietankę dobrze schłodzić.
Mleko wymieszać z oboma rodzajami kaw. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dolewać porcjami mleko z kawą. Całość przełożyć do pojemnika, przykryć folią spożywczą, mrozić co najmniej 6-10 godzin. Lody wyjąć 10 minut przed podaniem, aby było łatwiej je nakładać.
Na ceramiczną patelnię wysypać cukier, mieszać drewnianą łyżką, aż będzie płynny. Dodać masło, wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wanilię, olejek migdałowy i szczyptę soli. Mieszać aż do uzyskania aksamitnej masy. Wystudzonym sosem polać lody. Posypać płatkami migdałów.