Reklama

Lody kawowe

Domowe - zawsze pod ręką, ze składników, które sama wybierzesz.

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 6-8

Składniki

  • 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kawy świeżo mielonej
  • płatki migdałowe do dekoracji

Składniki Sos toffi

  • 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego
  • 8 łyżek masła
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 krople olejku migdałowego
  • szczypta soli morskiej

Mleko i śmietankę dobrze schłodzić.

Mleko wymieszać z oboma rodzajami kaw. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dolewać porcjami mleko z kawą. Całość przełożyć do pojemnika, przykryć folią spożywczą, mrozić co najmniej 6-10 godzin. Lody wyjąć 10 minut przed podaniem, aby było łatwiej je nakładać.

Na ceramiczną patelnię wysypać cukier, mieszać drewnianą łyżką, aż będzie płynny. Dodać masło, wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wanilię, olejek migdałowy i szczyptę soli. Mieszać aż do uzyskania aksamitnej masy. Wystudzonym sosem polać lody. Posypać płatkami migdałów.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy