Lody miodowo-malinowe
Pyszne i orzeźwiające. Idealne na długie le
1. Pomarańczę myjemy i wycieramy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
2. Maliny przebieramy, pozbywając się miękkich lub pokrytych pleśnią owoców. Przekładamy do miski, dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i startą skórkę. Miksujemy blenderem na purée. Masę przekładamy na sitko i dokładnie przecieramy, aby pozbyć się pestek.
3. Białka oddzielamy od żółtek, które przekładamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Do mleka dodajemy śmietanę, miód, szczyptę soli i zagotowujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie powoli dodajemy żółtka, cały czas ubijając trzepaczką, aż masa zgęstnieje.
4. Prostokątną formę wykładamy pergaminem. Przekładamy masę, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy malinowy przecier i łyżką rozprowadzamy na lodach. Wstawiamy do zamrażarki na 5-6 godzin.
Zobacz także: