Składniki na 4 porcje: 800 g filetów z łososia, sól D biały pieprz, 1 łyżka soku z cytryny, garść rukoli, 2 łyżeczki kaparów, szczypta skórki z cytryny, 120 g masła, olej do posmarowania.
Filety rybne oczyścić, oprószyć solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Pokropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Odłożyć w chłodne miejsce lub po prostu do lodówki na około 30 minut.
Listki rukoli opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Kapary odcedzić, drobno posiekać i wraz z rukolą wsypać do miski. Dodać skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz miękkie masło. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Z cytrynowo-kaparowego masełka uformować wałeczek o szerokości około 3 cm, owinąć go folią spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika, żeby stężał.
Rozgrzać grill (może być elektryczny). Porcje łososia włożyć między wysmarowane olejem szczypce do grillowania. Na średnio rozgrzanym grillu piec z obu stron łącznie około 15 minut. Grillowanego łososia serwować z masełkiem cytrynowo-kaparowym i świeżymi warzywami.