Łosoś świątecznie
Pieczony, smażony, a nawet surowy – łosoś doskonale sprawdzi się na święta.

Może w tym roku warto coś zmienić i wprowadzić do świątecznego menu łososia? To jedna z najzdrowszych ryb, którą możesz podawać na wiele sposobów.
Na bożonarodzeniowy lunch spróbuj wędzonego łososia na gryczanych naleśnikach, z gęstą, kwaśną śmietaną. Jeśli chcesz tą przekąską zachwycić domowników, dodaj do tego małą łyżeczkę kawioru. Doznania smakowe, które wzbudzi ta prosta potrawa, na długo pozostaną pamięci.
W miodzie, zamiast karpia
Łososia je się też na Wigilię, to nawet ciekawsza opcja niż poczciwy karp. Filety posól i posmaruj mieszaniną czosnku, musztardy, miodu, octu jabłkowego i kolorowego pieprzu. Piecz 20 minut. Jeśli zamierzasz łososia smażyć, rozgrzej na patelni oliwę i smaż rybę przez 8 minut, zaczynając od strony ze skórką. Podawaj na poduszeczce z ziemniaczanego piure.
Alternatywa dla śledzia
Marynowany łosoś nie wymaga na talerzu żadnego towarzystwa. Surowego, bez ości, pozbaw skóry i pokrój w cienkie plastry. To samo zrób z jedną marchewką i czerwoną cebulą. Wymieszaj pół szklanki octu balsamicznego z odrobiną soli, dodaj do tego trochę oliwy z oliwek i ucieraj aż do uzyskania jedwabistej konsystencji. Do marynaty dodaj warzywa, łososia i odstaw do lodówki. Przed podaniem oczyść rybę z marynaty. Na świąteczny stół serwuj łososia na zimno z odrobiną oliwy, oprószonego koperkiem.
Łosoś w galarecie
W tej postaci będzie wspaniale smakował z majonezem czosnkowym. Przygotuj bulion warzywny (1,5 litra na 1/2 kg łososia). Żelatynę rozpuść w chłodnej wodzie i pozostaw, aby napęczniała. Gdy bulion będzie się gotował, oprósz łososia solą i pieprzem, i wstaw w do nagrzanego do 180º stopni piekarnika na 20 minut. Do bulionu dodaj żelatynę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. Drobno posiekaj natkę i czosnek. Upieczonego łososia rozdrobnij widelcem, ułóż w półmisku, posyp natką. Następnie zalej bulionem. Wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.