Łosoś świątecznie
Kuchnia
Pieczony, smażony, a nawet surowy – łosoś doskonale sprawdzi się na święta.
Może w tym roku warto coś zmienić i wprowadzić do świątecznego menu łososia? To jedna z najzdrowszych ryb, którą możesz podawać na wiele sposobów.
Na bożonarodzeniowy lunch spróbuj wędzonego łososia na gryczanych naleśnikach, z gęstą, kwaśną śmietaną. Jeśli chcesz tą przekąską zachwycić domowników, dodaj do tego małą łyżeczkę kawioru. Doznania smakowe, które wzbudzi ta prosta potrawa, na długo pozostaną pamięci.
Marynowany łosoś nie wymaga na talerzu żadnego towarzystwa. Surowego, bez ości, pozbaw skóry i pokrój w cienkie plastry. To samo zrób z jedną marchewką i czerwoną cebulą. Wymieszaj pół szklanki octu balsamicznego z odrobiną soli, dodaj do tego trochę oliwy z oliwek i ucieraj aż do uzyskania jedwabistej konsystencji. Do marynaty dodaj warzywa, łososia i odstaw do lodówki. Przed podaniem oczyść rybę z marynaty. Na świąteczny stół serwuj łososia na zimno z odrobiną oliwy, oprószonego koperkiem. W tej postaci będzie wspaniale smakował z majonezem czosnkowym. Przygotuj bulion warzywny (1,5 litra na 1/2 kg łososia). Żelatynę rozpuść w chłodnej wodzie i pozostaw, aby napęczniała. Gdy bulion będzie się gotował, oprósz łososia solą i pieprzem, i wstaw w do nagrzanego do 180º stopni piekarnika na 20 minut. Do bulionu dodaj żelatynę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. Drobno posiekaj natkę i czosnek. Upieczonego łososia rozdrobnij widelcem, ułóż w półmisku, posyp natką. Następnie zalej bulionem. Wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.