Łosoś w parze z soczewicą
Dietetyczny obiad według Ewy Wachowicz czyli łosoś na parze podany z czarną soczewicą i domowym pesto.

Składniki
- 2 filety z łososia bez skóry
- sól
- sok z cytryny
- 3 listki kaffiru do gotowania
do podania
- soczewica czarna
- roszponka
- pomidorki koktajlowe
na pesto
- 3 garście rukoli
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 fileciki anchois
- szczypta soli
- oliwa
Łosoś w parze z soczewicą - wykonanie:
Filety pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, przełożyć do zamykanego pojemnika, skropić sokiem z cytryny, przykryć i na 15 minut wstawić do lodówki.
Ugotować na parze (do wody wrzucić listki kaffiru).
Podawać z soczewicą, roszponką, opieczonymi pomidorkami oraz domowym pesto (składniki wystarczy zmiksować, stopniowo dolewając oliwy).
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Łosoś w parze z soczewicą krok po kroku - zobacz film:
Zobacz także inne przepisy Ewy Wachowicz: