Łosoś z warzywami i surówką
Posiadający dużo różnorodnych nienasyconych kwasów tłuszczowych łosoś wraz z warzywami bogatymi w witaminy doskonale sprawdzi się na każdym stole miłośników zdrowego żywienia.
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone porcje łososia skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj ją odrobiną oleju i połóż rybę. Grilluj przez 5 minut z każdej strony.
Obierz i ugotuj marchew do miękkości. Umyj listki melisy. Przełóż to do blendera. Dodaj masło i zmiksuj na purée. Dopraw sokiem z cytryny oraz pieprzem.
Posiekaj ostrym nożem kiszoną kapustę. Umyj i obierz jabłko. Możesz je pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. dodaj do kapusty, razem z posiekanym i umytym szczypiorkiem. Dopraw do smaku odrobiną oleju, cukru, soli i pieprzu. Wymieszaj.
Do garnka do gotowania na parze wlej wodę. Ułóż na sicie umyte różyczki brokuła. Ugotuj i przełóż do salaterki. Na gorące warzywa połóż kawałki masła. 5. Podawaj gorącego łososia z brokułami, purée i surówką
Zobacz także: