Łyk czekolady
Ukoi zmartwionych, ogrzeje zmarzniętych, pocieszy smutnych…
Przygotowanie: Kahluę wlewamy do wysokich szklanek. Malibu miksujemy z syropem czekoladowym i kruszonym lodem. Dolewamy do likieru kawowego. 2. Do szklanek ostrożnie wkładamy po gałce lodów, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi, dekorujemy rurką czekoladową i listkiem melisy. Podajemy natychmiast.
Rada: Syrop czekoladowy można przygotować samodzielnie: 100 ml wody gotujemy z 100 g cukru na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodajemy 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Czekamy, by syrop wystygł.
Z rumem i cynamonem
Przygotowanie: Budyń mieszamy z małą ilością zimnego mleka. Resztę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy kakao, starannie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Do wrzącego kakao dodajemy rozprowadzony w mleku budyń. Gotujemy, stale mieszając, aż zgęstnieje. Gęsty napój odstawiamy, mieszamy z rumem i cynamonem. Czekoladę nalewamy do ogrzanych szklanek. Dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.
Aksamitny krem z brandy
Ze śmietany odlewamy 100 ml. Resztę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną mleczną i gorzką czekoladę oraz nugat. Mieszamy, aż czekolada i nugat się roztopią i powstanie gładki krem. Schładzamy. Pozostałą śmietanę (100 ml) ubijamy na sztywno.
Chłodną masę czekoladową miksujemy z żółtkami i miękkim masłem. Pod koniec miksowania wlewamy cienkim strumykiem brandy. Krem przelewamy do filiżanek. Ozdabiamy kleksem bitej śmietany lub pianą ubitą z białek. Dekorujemy według uznania.
Marzenie z orzechową nutą
Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy śmietanę rozmieszaną z budyniem w proszku i z cukrem. Gotujemy dwie minuty, stale mieszając. Dodajemy połamaną czekoladę, miksujemy, aż się rozpuści. Napój zdejmujemy z ognia. Wlewamy likier, mieszamy.
Orzechy laskowe drobno siekamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy z połową orzeszków. Gorący napój czekoladowy rozlewamy do filiżanek, dekorujemy kopczykiem orzechowej bitej śmietany i posypujemy resztą orzeszków.