Reklama

Łyk czekolady

Ukoi zmartwionych, ogrzeje zmarzniętych, pocieszy smutnych…

Meksykański pocałunek


Skład na 2 porcje: 60 ml meksykańskiego likieru kawowego o nazwie Kahlua (ew. likieru czekoladowego), 60 ml likieru malibu, 60 ml syropu czekoladowego, 2 gałki lodów waniliowych, 1 łyżeczka orzechów laskowych, 4 rurki czekoladowe i melisa do dekoracji.

Przygotowanie: Kahluę wlewamy do wysokich szklanek. Malibu miksujemy z syropem czekoladowym i kruszonym lodem. Dolewamy do likieru kawowego. 2. Do szklanek ostrożnie wkładamy po gałce lodów, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi, dekorujemy rurką czekoladową i listkiem melisy. Podajemy natychmiast.

Rada: Syrop czekoladowy można przygotować samodzielnie: 100 ml wody gotujemy z 100 g cukru na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodajemy 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Czekamy, by syrop wystygł.

Z rumem i cynamonem

Skład na 4 porcje: 800 ml mleka, 1 opakowanie budyniu czekoladowego, 4 łyżki kakao, 160 ml rumu, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, bita śmietana i wiórki czekoladowe do dekoracji.

Przygotowanie: Budyń mieszamy z małą ilością zimnego mleka. Resztę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy kakao, starannie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Do wrzącego kakao dodajemy rozprowadzony w mleku budyń. Gotujemy, stale mieszając, aż zgęstnieje. Gęsty napój odstawiamy, mieszamy z rumem i cynamonem. Czekoladę nalewamy do ogrzanych szklanek. Dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. 

Reklama

Aksamitny krem z brandy

Skład na 3 porcje: 280 ml śmietany kremówki, 90 g mlecznej czekolady, 70 g gorzkiej czekolady, 50 g masy nugatowej, 2 żółtka, 2 łyżki brandy, 20 g masła.

Ze śmietany odlewamy 100 ml. Resztę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną mleczną i gorzką czekoladę oraz nugat. Mieszamy, aż czekolada i nugat się roztopią i powstanie gładki krem. Schładzamy. Pozostałą śmietanę (100 ml) ubijamy na sztywno.

Chłodną masę czekoladową miksujemy z żółtkami i miękkim masłem. Pod koniec miksowania wlewamy cienkim strumykiem brandy. Krem przelewamy do filiżanek. Ozdabiamy kleksem bitej śmietany lub pianą ubitą z białek. Dekorujemy według uznania.

Marzenie z orzechową nutą

Skład na 4 porcje:  500 ml mleka, 150 ml śmietany 12 proc., 4 płaskie łyżki budyniu czekoladowego w proszku, 1 łyżka cukru, 200 g gorzkiej czekolady, 100 ml likieru orzechowego, 100 ml śmietany kremówki, 80 g orzechów laskowych.

Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy śmietanę rozmieszaną z budyniem w proszku i z cukrem. Gotujemy dwie minuty, stale mieszając. Dodajemy połamaną czekoladę, miksujemy, aż się rozpuści. Napój zdejmujemy z ognia. Wlewamy likier, mieszamy.

Orzechy laskowe drobno siekamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy z połową orzeszków. Gorący napój czekoladowy rozlewamy do filiżanek, dekorujemy kopczykiem orzechowej bitej śmietany i posypujemy resztą orzeszków.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy