Makaron naleśnikowy z pesto a la genovese
Znakomity i szybki w przygotowaniu makaron z delikatnym pesto. Czas przygotowania: 20 minut. Ilość porcji: 4.
- 0,5 l schłodzonej w lodówce wody;
- 25 g oliwy;
- mąka, najlepiej kategorii 00.
- 100 g bazylii;
- 3 kostki lodu;
- 40 g migdałów bez skórek;
- 150 g oliwy;
- ząbek czosnku - wydrążony w środku
- 2 łyżki tartego parmezanu;
- sól.
Do zimnej wody wlewamy oliwę i mieszamy. Ciągle mieszając powoli dosypujemy mąkę, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Smażymy na odrobinie oliwy na teflonowej patelni pod przykryciem. Tylko z jednej strony. Kiedy ciasto się zetnie, kroimy je w romby. Następnie gotujemy w osolonej wodzie jak makaron.
Bazylię blendujemy z kostkami lodu (aby liście nie sczerniały). Dodajemy migdały, oliwę i blendujemy. Dosypujemy łyżeczkę soli i dwie łyżki tartego permezanu - blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Makaron podajemy wymieszany z pesto.
Przepis Elisy Giannuzzi z Toskanii.