Makaron po azjatycku z jajkiem sadzonym
Składniki
- 40 dag ugotowanego spaghetti
- 20 dag brokułów
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 4 jajka
- 1 cebula
- 1/2 pęczka grubego szczypioru
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 cytryna
- 4 łyżki oleju
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka sosu chili
- 3 łyżki orzeszków ziemnych
- sól
Przygotowanie:
Czosnek, cebulę i szczypior posiekać, brokuły podzielić na różyczki, kapustę pokroić. Na połowie oleju usmażyć cebulę i czosnek. Dodać kapustę i brokuły, smażyć na silnym ogniu 3 minuty, stale mieszając, dodać połowę sosu sojowego.
Zmiksować masło orzechowe, pozostały sos sojowy i sos chili, sok z cytryny i szklankę gorącej wody, ew. posolić.
Spaghetti wymieszać z warzywami i sosem, rozłożyć na talerzach, dołożyć usmażone na reszcie oleju jajka, posypać szczypiorem i orzeszkami.
Zobacz także: