Makaron razowy z krewetkami i pomidorkami
Jedz smacznie i bądź fit!
Składniki:
makaron razowy spaghetti, 50 g
krewetki 31/40, 150 g
pomidorki koktajlowe, 8 szt.
czosnek, 1 ząbek
tymianek, 2 gałązki
natka pietruszki, 2 gałązki
liść laurowy, 3 szt.
cytryna, 0,5 szt.
oliwa z oliwek, 2 łyżki
posiekana natka pietruszki, 0,5 łyżki
pieprz do smaku
Wykonanie:
Krewetki obieramy i usuwamy przewód pokarmowy. Wrzucamy do rondelka z sokiem i skórą z wyciśniętej cytryny. Natkę pietruszki, tymianek i liść laurowy związujemy sznurkiem kuchennym i dorzucamy do rondelka. Całość podlewamy wodą i gotujemy do czasu, aż krewetki będą miękkie. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pomidorki przekrawamy na pół i mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, oliwą i posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane pomidorki wrzucamy na patelnię, dodajemy do nich odcedzone krewetki, makaron, doprawiamy pieprzem i podgrzewamy na małym ogniu. Przed podaniem możemy skropić całość odrobiną soku z cytryny.