Makaron ryżowy smaczny i zdrowy
Co powiesz na makaron ryżowy? Jest naprawdę pyszny, zdrowy, lekki i łatwy w przygotowaniu.
Otrzymuje się go z mąki ryżowej, nie zawiera glutenu ani tłuszczu i jest lekkostrawny. W jego składzie znajdują się węglowodany złożone, które są wolniej trawione przez organizm i dzięki temu przez dłuższy czas dostarczają mu energii. Zatem makaron ryżowy jest doskonałym uzupełnieniem diety dla osób aktywnych fizycznie czy regularnie uprawiających sport.
Przed gotowaniem czy smażeniem makaron trzeba namoczyć w wodzie i dobrze odsączyć. Najcieńsze nitki wystarczy zalać wrzątkiem i przykryć, będą gotowe dosłownie w kilka minut.
Po takim wstępnym przygotowaniu można go dodać do sałatek, potraw jednogarnkowych i do zup. W sałatkach może być składnikiem dominującym lub tylko dekoracją. W związku z tym, że bardzo wchłania sos, sałatkę tuż przed podaniem należy polać dodatkową porcją sosu.
Jako dodatek do zupy nie musi być wcześniej ugotowany. Przed końcem gotowania wkładamy makaron do garnka wcześniej tnąc go na kawałki.
Wstążka (Rice Sticks). Dodawany do sałatek i mięs. Szerszy stosowany do potraw smażonych, węższy do zup.
Nitka (Rice Vermicelli) cieniutkie, półprzezroczyste nitki. W czasie smażenia znacznie się powiększa, tworząc splątane, lekkie pasma: tradycyjny składnik chińskiej sałatki z kurczaka
Nitka z ryżu brązowego (Brown Rice Vermicelli) cienkie, brązowe nitki. Wyprodukowany z mąki ryżowej, bogaty w witaminy, błonnik oraz mikroelementy. Używany zwykle do zup, dań mięsnych.
Makaron (np. typu wstążka) ugotuj według przepisu na opakowaniu. Świezy ogórek pokrój w kosteczkę, koperek posiekaj i dodaj je do makaronu. Przypraw do smaku, wmieszaj majonez. Można dodać jogurt naturalny, sałatka będzie delikatniejsza w smaku.