Makaron ryżowy z tofu
Masz ochotę na nutę orientu w kuchni? Wypróbuj prosty i smaczny przepis na makaron ryżowy z tofu i brokułami.
Składniki
- 200 g tofu
- 200 g makaronu ryżowego
- 2 marchewki
- cebula
- połowa brokułu
- 75 g sezamu
- sos sojowy
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy i kroimy w pióra, a następnie podsmażamy na oleju wraz z pokrojonym w kostkę tofu.
2. Brokuł dzielimy na różyczki, a marchewki obieramy i tniemy w paseczki (np. obieraczką do warzyw) lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy, od czasu do czasu mieszając i dolewając odrobinę wody. Doprawiamy sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Sezam prażymy na suchej patelni i dodajemy do brokułów.
3. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, a następnie mieszamy na patelni z warzywami i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także: