Makaron w sosie kurkowym
Letnie dania sezonowe to prawdziwa poezja kulinarna. Wykorzystujmy apetyczny potencjał fasolki, chrupiących kurek i młodziutkiej cukinii. Polecamy przepis na makaron w pysznym sosie kurkowym.
Składniki
- 20 dag makaronu (tagliatelle lub spaghetti)
- 20 dag kurek
- 20 dag pieczarek
- cebula
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml śmietany 30%
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- po łyżce oliwy i oleju
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Kurki oczyść i razem z pieczarkami pokrój w paski.
2. Makaron wrzuć do wrzątku z łyżką oleju i ugotuj al dente. Odcedź i przełóż do miski. Odstaw w ciepłe miejsce.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij na niej cebulę. Po chwili wrzuć grzyby i smaż, aż się zrumienią. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wino. Całość gotuj na małym ogniu tak długo, aż połowa płynu odparuje. Wlej śmietanę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
4. Sos wymieszaj z makaronem i przed podaniem posyp posiekaną natką.
Zobacz także: