Makaron z groszkowym pesto
Młode warzywa tylko o tej porze roku smakują tak wyjątkowo. Zaproś je do swojej kuchni! Wypróbuj przepis na makaron z groszkowym pesto.

Składniki
- 300 g makaronu penne
- 1 szklanka świeżego groszku cukrowego
- garść startego parmezanu
- listki świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
na pesto
- 2 ząbki czosnku
- 50 g młodych pędów groszku
- 80 g rozdrobnionych migdałów
- 50 g startego ostrego sera typu parmezan
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 ml oliwy
- 10 listków mięty
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj pesto: za pomocą blendera rozdrobnij pędy groszku, czosnek i miętę (jeśli nie masz urządzenia, po prostu bardzo drobno pokrój). Dodaj rozdrobnione migdały, ser, cytrynę i oliwę. Zmiksuj krótko tak, by pesto miało grudki. Dodaj sól i pieprz do smaku.
2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według wskazówek podanych na opakowaniu. Odcedź.
3. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią groszek cukrowy i lekko zeszklij. Dodaj pesto, wymieszaj. Na koniec wrzuć ugotowany makaron i wszystko razem dobrze połącz. Posyp startym parmezanem. Rozłóż na talerze, a następnie udekoruj świeżą bazylią.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!
Zobacz także: