Reklama

Makaron z groszkowym pesto

Młode warzywa tylko o tej porze roku smakują tak wyjątkowo. Zaproś je do swojej kuchni! Wypróbuj przepis na makaron z groszkowym pesto.

Składniki

  • 300 g makaronu penne
  • 1 szklanka świeżego groszku cukrowego
  • garść startego parmezanu
  • listki świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na pesto

  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g młodych pędów groszku
  • 80 g rozdrobnionych migdałów
  • 50 g startego ostrego sera typu parmezan
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml oliwy
  • 10 listków mięty
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj pesto: za pomocą blendera rozdrobnij pędy groszku, czosnek i miętę (jeśli nie masz urządzenia, po prostu bardzo drobno pokrój). Dodaj rozdrobnione migdały, ser, cytrynę i oliwę. Zmiksuj krótko tak, by pesto miało grudki. Dodaj sól i pieprz do smaku. 

2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według wskazówek podanych na opakowaniu. Odcedź. 

3. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią groszek cukrowy i lekko zeszklij. Dodaj pesto, wymieszaj. Na koniec wrzuć ugotowany makaron i wszystko razem dobrze połącz. Posyp startym parmezanem. Rozłóż na talerze, a następnie udekoruj świeżą bazylią.

Reklama

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy