Składniki:
4 jajka
4 łyżki płatków migdałowych
400 g makaronu rurki
Sól
600 g kalafiora
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
Pieprz
Szczypiorek
Jajka ugotować na twardo, obrać bialka pokroić w kostkę (żółtka użyć do innego dania). Płatki migdałowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Kalafiora podzielić na rożyczki i gotowac w osolonym wrzątku przez 5 minut, odcedzić. Olej rozgrzać na patelni, kalafiora smażyc na złoty kolor, dodac masło. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron odcedzić (zostawić 100 ml wody spod makaronu). Makaron dodać do kalafiora, krótko przesmażyć. Wlać wodę i gotować 5 minut. Dodać białka, doprawić solą i pieprzem. Posypać szczypiorkiem i płatkami migdałowymi.