Reklama

​Makaronowy recykling

Ugotowałeś za dużo makaronu? Możesz zrobić z niego kotlety, zapiekankę a nawet... pizzę.

Wyrobienie drożdżowego ciasta na pizzę to dla wielu osób wyszcza kulinarna szkoła jazdy. Tą "pizzę" możesz zrobić nawet bez większych umiejętności a makaron i jajka, mleko i trochę warzyw zawsze znajdziesz w swojej lodówce. Powodzenia!

Makaronowa pizza

Składniki: 25 dag makaronu typu spaghetti, 6 małych pieczarek, 1 mała cukinia, 2 plasterki boczku lub ulubionej szynki, łyżka oliwy, sól, pieprz, suszone oregano, 1/4 litra mleka, 2 małe pomidory, 4 jajka, ser mozzarella.

Przyrządzanie: Makaron ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Połówki pieczarek i plasterki cukinii usmażyć na oleju. Oprószyć je oregano, solą i pieprzem. W natłuszczonej okrągłej formie żaroodpornej umieścić makaron - rozłożyć go dość ciasno, tak by pokrył całą formę.

Reklama

Jajka zmiksować z mlekiem oraz solą, pieprzem i oregano. 2/3 tej mieszanki wylać na makaron, przykryć pokrojonymi w cienkie plastry pomidorami, uduszoną cukinią i pieczarkami. Na warzywach rozłożyć boczek i tarty ser mozzarella. Całość zalać pozostałą masą mleczno-jajeczną. Piec 25 minut w temp. 200°C.

Kotlety makaronowe

Składniki na 4 porcje: 0,5 kg ugotowanego makaronu spaghetti, 1 cebula, 15 dag wędzonej szynk, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, 2 łyżki siekanej oregano, 4 jajka, 1/2 szklanki płatków owsianych - sól, pieprz, 2 łyżki mąki, 1 szklanka bułki tartej, olej do smażenia, kilka listków ziół do dekoracji.

Przyrządzanie: Makaron pokroić drobno. Cebulę posiekać, szynkę pokroić w drobna kostkę. Makaron wymieszać z cebulą, szynką, koncentratem, ziołami, płatkami owsianymi i dwoma jajkami, doprawić solą i pieprzem. Pozostałe jajka roztrzepać. Z masy makaronowej formować kotleciki, panierować w mące, jajku i bułce, smażyć na lekko rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać z sałata, pomidorami i sosami, udekorowane listkami ziół.

Zapiekanka makaronowa z parówkami

Składniki na 6 porcji: 1/2 opakowania ugotowanego dowolnego makaronu, np. penne albo farfalle, 30 dag parówek drobiowych, 1 cebula, 1 szklanka sosu pomidorowego, 3 łyżki masła, ząbek czosnek, oregano, chilli, pieprz, sól.

Przyrządzanie: Naczynie żaroodporne wysmarować jedną łyżką masła.Parówki pokroić na kawałki. Na pozostałym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać sos pomidorowy, czosnek i przyprawy. Po zagotowaniu połączyć z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kawałki parówek. Zapiekać w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 20 min.



Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy