Reklama

Makrela pod beszamelem

Podajmy z tostami lub bagietką.

Składniki

  • 50 g masła
  • 2 jaja
  • 20 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 70 g sera cheddar
  • 400 g wędzonej makreli
  • olej do smarowania foremek
  • sól i pieprz do smaku

1. Makrelę obieramy ze skóry i wyjmujemy nawet najmniejsze ości, mięso dzielimy na nieduże kawałki. Jaja gotujemy na twardo, a kiedy wystygną, obieramy ze skorupek i kroimy w niedużą kostkę.

2. Roztapiamy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszając, żeby składniki dobrze się połączyły. Następnie stopniowo dolewamy mleko, nie przerywając mieszania, aż powstanie gładki sos bez grudek. Doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy jeszcze kilka minut, mieszając, do momentu, aż sos beszamelowy stanie się gęsty i puszysty.

3. Posiekane jaja łączymy z makrelą, doprawiamy pieprzem, mieszamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Reklama

4. Nieduże miseczki do zapiekania smarujemy olejem. Przekładamy rybę z jajami, posypujemy tartym cheddarem, zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy 20 minut w 180ºC. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy