Mała główka, a ileż smaku!
Brukselka nie musi być gorzka i brunatnozielona po ugotowaniu. Zobacz, jak łatwo ją przyrządzić i jaka może być smaczna.
Składniki na 3 porcje: 50 dag brukselki, 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju lub oliwy, 3/4 szklanki suszonych pomidorów w oleju, cukier, sól, świeżo mielony czarny pieprz, listki bazylii do dekoracji.
Przygotowanie: Brukselkę opłucz pod bieżącą wodą, odetnij twarde końcówki i usuń wierzchnie liście. W głąbie każdej brukselki zrób nacięcie w kształcie litery X, dzięki czemu szybciej się ugotuje.
Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Pomidory osącz z nadmiaru oliwy i pokrój w drobną kostkę.
Do dużego rondla włóż brukselkę, posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj pół łyżeczki cukru, wlej olej oraz wodę (tyle, aby zakryła dno rondla do wysokości pół centymetra). Rondel przykryj szczelnie pokrywką i wstaw na średni ogień. Gotuj 10-15 minut, aż brukselka będzie miękka i stanie się jasnozielona. Następnie dodaj drobno pokrojone suszone pomidory i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Gotowe danie przełóż do miseczek. Udekoruj świeżymi listkami bazylii. Podawaj na ciepło lub jako zimną przekąskę ze świeżym pieczywem.
Składniki na 4 porcje: 40 dag makaronu świderki, 20 dag brukselki, 20 dag pieczarek, 15 dag zielonej fasolki szparagowej, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 20 dag śmietanki 30 proc., 1 ser mozzarella lub 12 dag startego żółtego sera, olej do smażenia, cukier, sól, pieprz, listki oregano oraz ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji.
Przygotowanie: Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Osącz i ostudź. Brukselki oraz fasolkę szparagową umyj. Głąb w każdej brukselce natnij w kształt litery X. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki (zdejmij z nich tylko skórkę). Obie cebule posiekaj w drobną kostkę.
Do garnka włóż fasolkę, zalej wodą, dodaj odrobinę cukru oraz soli i gotuj do miękkości. Schłodź w zimnej wodzie i osącz na sicie. W osobnym garnku z dodatkiem szczypty soli i cukru ugotuj brukselkę (ok. 5 min), potem schłodź w zimnej wodzie i osącz.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż chwilę razem. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Do dużej miski włóż makaron, brokuły, fasolkę oraz przesmażone pieczarki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Włóż do niego makaron wraz z warzywami i zalej śmietanką wymieszaną z jajkami. Wierzch posyp pokrojonym w kostkę serem mozzarella lub startym żółtym serem. Zapiekaj w 180°C przez 20-25 min. Udekoruj listkami oregano i ziarenkami czerwonego pieprzu.
Składniki na 6 porcji: 2 porcje rosołowe kurczaka, 10 dag wędzonego boczku, pęczek włoszczyzny, 30 dag brukselki, 5 średnich ziemniaków, 2 listki laurowe, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 1/2 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz. Ewentualnie: śmietana do zupy 18 proc. lub gęsty jogurt naturalny.
Ziemniaki pokrój w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Brukselkę opłucz, usuń wierzchnie liście i odetnij twarde końcówki. Boczek pokrój w grubą kostkę.
Do garnka wlej ok. 2 l wody, dodaj włoszczyznę, porcje rosołowe, boczek, listek laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach i gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je z wywaru wraz z mięsem. Ostudzoną marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki, selera w kostkę, zaś pora wyrzuć.
Mięso podziel na mniejsze kawałki. Do gotującego się wywaru włóż ziemniaki. Po 15 min, gdy będą miękkie, dodaj brukselkę. Gotuj razem na małym ogniu, aż brukselka zmięknie. Pod koniec dodaj mięso oraz pokrojone warzywa, dopraw solą i pieprzem.
Gorącą zupę rozlej na talerze i posyp natką. Możesz ją też zabielić śmietaną lub gęstym jogurtem.
Tak przygotowana zupa świetnie smakuje również z lanymi kluseczkami. Aby je przygotować, zmiksuj jajko z łyżką wody oraz 3 łyżeczkami mąki pszennej i wlewaj wąską strużką do wrzącej zupy, cały czas mieszając.
Zobacz także:
Brukselka z czosnkiem, po włosku, czy w sosie musztardowym? Zobacz więcej przepisów!