Malinowa pianka z amaretto
Są nie tylko piękną ozdobą deseru, lecz także nadają mu wyjątkowy smak. Czas na maliny!
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij na sztywno, porcjami wsypuj cukier i cukier wanilinowy, ciągle ubijaj. Dodawaj po 1 żółtku, miksuj. Wąskim strumieniem wlewaj olej i amaretto. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, wmieszaj w ciasto szpatułką. Wylej na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 35 minut w temp. 180°C (do suchego patyczka), wystudź.
2. Białka ubij na sztywno, pod koniec dodawaj cukier, stale miksując. Żelatynę zalej gorącym mlekiem, rozpuść i wystudź. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj do ubitych białek, a następnie powoli wlewaj żelatynę, cały czas mieszając. Masę wylej na wystudzony spód. Włóż do lodówki, by stężała.
3. Galaretkę rozpuść w 350 ml wrzątku. Gdy zacznie tężeć, wrzuć do niej owoce. Wyłóż na wierzch, wstaw do lodówki.
Zobacz także: