Malinowa rozkosz

Placek przygotuj z dowolnymi owocami. Po sezonie użyj mrożonych, rozsypując je bezpośrednio na ciasto.

Formę do pieczenia natłuścić i oprószyć bułką tartą
Formę do pieczenia natłuścić i oprószyć bułką tartą123RF/PICSEL

Składniki

  • 37 dag mąki orkiszowej jasnej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 żółtko
  • po 1 płaskiej łyżeczce proszku
  • do pieczenia i mielonego cynamonu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • masło i bułka tarta do formy

na nadzienie

  • 50 dag malin
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 godz. 15 min
12

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, wymieszać z wiórkami kokosowymi, cukrem, i przesiewanym zimnym masłem, wbić żółtko. 

Składniki na ciasto zagnieść jak na kruszonkę, podzielić na dwie części. Formę do pieczenia natłuścić i oprószyć bułką tartą. Połowę ciasta rozłożyć na dnie, ugnieść, resztę owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki. Blachę wstawić na ok. 12 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Podpieczony spód wystudzić. 

Maliny opłukać, osączyć z wody, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, rozłożyć na spodzie, obsypać pozostałą kruszonką. Blachę wstawić do piekarnika, piec aż do zrumienienia, ok. 50-60 minut. Porcjować po wystygnięciu.  

Zobacz także: 

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas