Malinowa rozkosz
Placek przygotuj z dowolnymi owocami. Po sezonie użyj mrożonych, rozsypując je bezpośrednio na ciasto.
Składniki
- 37 dag mąki orkiszowej jasnej
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 żółtko
- po 1 płaskiej łyżeczce proszku
- do pieczenia i mielonego cynamonu
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- masło i bułka tarta do formy
na nadzienie
- 50 dag malin
- 10 dag cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, wymieszać z wiórkami kokosowymi, cukrem, i przesiewanym zimnym masłem, wbić żółtko.
Składniki na ciasto zagnieść jak na kruszonkę, podzielić na dwie części. Formę do pieczenia natłuścić i oprószyć bułką tartą. Połowę ciasta rozłożyć na dnie, ugnieść, resztę owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki. Blachę wstawić na ok. 12 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Podpieczony spód wystudzić.
Maliny opłukać, osączyć z wody, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, rozłożyć na spodzie, obsypać pozostałą kruszonką. Blachę wstawić do piekarnika, piec aż do zrumienienia, ok. 50-60 minut. Porcjować po wystygnięciu.
Zobacz także: