Mapo dofu

Mapo dofu
Mapo dofumateriały prasowe

Składniki

  • 230 g makaronu mung lub ryżowego
  • 1/2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
  • 3/4 szklanki wywaru wołowego
  • 1 i 1/2 łyżki stołowej pieprzu syczuańskiego, prażonego
  • 1 łyżka stołowa oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione i drobno posiekane
  • 1 łyżka stołowa imbiru, obranego i świeżo startego
  • 1 czerwona papryczka Fresno, bez nasion, drobno posiekana
  • 340 g mielonej wieprzowiny
  • 1 do 2 łyżek stołowych ostrego sosu fasolowego
  • 1 łyżka stołowa wina ryżowego Shaohsing lub wytrawnej sherry
  • 450 g świeżego tofu, pokrojonego na kawałki grubości 2,5 cm
  • 1 do 2 łyżki stołowej jasnego sosu sojowego
  • 1 do 2 łyżki stołowej czarnego octu ryżowego lub octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
  • sól morska
  • mielony biały pieprz
  • 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki stołowe wody
  • 2 duże dymki, pokrojone
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?