Reklama

Mapo dofu

Przepis: Ching-He Huang

Porcja: dla 4 osób Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki

  • 230 g makaronu mung lub ryżowego
  • 1/2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
  • 3/4 szklanki wywaru wołowego
  • 1 i 1/2 łyżki stołowej pieprzu syczuańskiego, prażonego
  • 1 łyżka stołowa oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione i drobno posiekane
  • 1 łyżka stołowa imbiru, obranego i świeżo startego
  • 1 czerwona papryczka Fresno, bez nasion, drobno posiekana
  • 340 g mielonej wieprzowiny
  • 1 do 2 łyżek stołowych ostrego sosu fasolowego
  • 1 łyżka stołowa wina ryżowego Shaohsing lub wytrawnej sherry
  • 450 g świeżego tofu, pokrojonego na kawałki grubości 2,5 cm
  • 1 do 2 łyżki stołowej jasnego sosu sojowego
  • 1 do 2 łyżki stołowej czarnego octu ryżowego lub octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
  • sól morska
  • mielony biały pieprz
  • 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki stołowe wody
  • 2 duże dymki, pokrojone

Włóż makaron do dużej miski i zalej wrzącą wodą. Namocz przez 10-15 minut, aż zmięknie. Odsącz i wymieszaj z ½ łyżeczki oleju sezamowego.

 Podgrzej wok, wlej wywar wołowy i doprowadź go do wrzenia. Zredukuj ogień na mały.

Na małej patelni, wstawionej na średni ogień, upraż pieprz, aż nabierze aromatu. Zdejmij patelnię z ognia i rozbij pieprz w moździerzu.

 Podgrzej wok na dużym ogniu, dodaj olej arachidowy. Dodaj czosnek, imbir, chili oraz 1 łyżkę stołową mielonego pieprzu syczuańskiego i smaż mieszając przez kilka sekund.  Dodaj wieprzowinę i sos fasolowy, cały czas mieszaj. Gdy mięso zbrązowieje, dodaj wino ryżowe. Następnie dodaj tofu i delikatnie wymieszaj. Przypraw sosem sojowym, czarnym octem ryżowym, olejem sezamowym, solą oraz mielonym białym pieprzem.

Reklama

 Dodaj do mięsa gorący wywar wołowy i doprowadź do wrzenia. W małej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą i wodę, następnie dodaj do sosu, aby go zagęścić. Dodaj dymkę i zdejmij z ognia. Podawaj na makaronie i posyp resztą pieprzu syczuańskiego.

"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy