Marchew w miodzie

Dodatek, który świetnie sprawdzi się do sałatek i mięs urozmaicając przy tym przyrządzaną potrawę.

Pieczona marchew w miodowej marynacie
Pieczona marchew w miodowej marynacie123RF/PICSEL

Składniki

  • 1/2 kg marchwi
  • 3 łyżki naturalnego płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Marchew obierz i pokrój wzdłuż na cztery części. W misce wymieszaj oliwę z miodem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

2. Marchewki ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej przygotowaną miksturą. Dokładnie wymieszaj, aby całe się nią pokryły.

3. Wstaw do piekarnika i piecz w 180°C ok. 40 minut.

Zobacz także:

Krem z marchwii i soczewicyStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas