Reklama

Marchewkowe ciastka z dżemem

A może nadziewane ciasteczka? Są łatwe w przygotowaniu i tak kusząco pyszne, że znikają z blachy, zanim zdążą wystygnąć.

Składniki

  • 150 g marchewki
  • 1 kostka margaryny
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem z czarnej porzeczki do przełożenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Marchewkę obierz i drobno zetrzyj na tarce. Margarynę posiekaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodaj marchew i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek o grubości ok. 4 mm. Szklanką wykrawaj krążki. W połowie krążków literatką wytnij dziurki. 

2. Ułóż je na wyłożonej pergaminem blasze. Piecz 15 minut w 180°C. Wystudź. Pełne krążki posmaruj dżemem. Przykryj krążkami z dziurką, dociskając. Ciastka oprósz cukrem pudrem. 

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy