Reklama

Marchewkowiec

Składniki

  • 6 marchewek
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 l oleju
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie:

Umyte marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie partiami wlewamy olej i łączymy z sypkimi składnikami. Stopniowo dodajemy jaja, mieszamy. Na koniec, na przemian dodajemy startą marchewkę i mielone migdały, mieszamy.

Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto i pieczemy 50-60 minut w 175ºC. 20 minut przed końcem pieczenia ciasto przykrywamy folią aluminiową, by się nie spiekło. 2Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dwiema łyżkami wody na puszysty krem. Dekorujemy nim wierzch ostudzonego ciasta marchewkowego. Dzielimy na porcje i podajemy.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy