Reklama

Marynowany czosnek z ziołami

Wygląda niepozornie, ale jest prawdziwym pogromcą infekcji. Młody czosnek ma też wspaniałe walory smakowe. Warto go marynować oraz dodawać na przykład do zup i makaronów.

Składniki

  • 4 główki czosnku
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • łyżka świeżych lub suszonych ziół, np. rozmarynu, oregano lub tymianku
  • 10 kuleczek kolorowego pieprzu
  • 2 suszone pomidory
  • 1/2 suszonej papryczki chili
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obierz i włóż do dwóch wyparzonych słoiczków. 

2. Dodaj po kawałeczku papryczki chili i jednym suszonym pomidorze, zioła, szczyptę soli i kolorowy pieprz w ziarnach. Wszystko zalej oliwą i szczelnie zamknij. 

3. Słoiczki pasteryzuj przez 25 minut, a następnie odstaw do wystudzenia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy