Medaliony w sosie pieczarkowym
Zaskocz pomysłem.

Składniki
- 60 dag polędwiczki wieprzowej
- 20 dag cebuli
- kilka pieczarek
- 1,5 łyżki mąki
- mały pojemnik śmietany
- 1/2 l bulionu
- czubata łyżka musztardy
- olej
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- placki ziemniaczane
Przygotowanie:
Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej trochę oleju. Wrzuć kawałki mięsa i smaż, aż mięso ładnie się zarumieni. Następnie dopraw je solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę podsmaż. Wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce.
Do tłuszczu po smażeniu mięsa wlej trochę świeżego oleju. Na nim zeszklij pokrojoną w talarki cebulę. Dodaj plasterki pieczarek i usmaż. Następnie oprósz solą, pieprzem, gałką i mąką, smaż, nie rumieniąc.
Zobacz również:
- Nie rób tego z kiełbasą na grilla, jeśli chcesz, by zachwyciła wszystkich. To znany błąd
- Ewa Wachowicz: Ciasta i desery z porzeczkami. Co zrobić?
- Ewa Wachowicz: Bób i groszek cukrowy. Jak je wykorzystać w kuchni?
- Jaka oliwa jest najzdrowsza i jak sprawdzić jej jakość? Ekspert obala mity o oliwie z oliwek
Cały czas mieszając, wlej bulion i śmietanę. Zagotuj. Dodaj musztardę i gotuj przez 5 minut. Na koniec do sosu włóż mięso. Podgrzej, ale już nie gotuj. Sosem polej wcześniej przygotowane placki ziemniaczane.
Zobacz także: