Reklama

Medaliony w sosie pieczarkowym

Zaskocz pomysłem.

Składniki

  • 60 dag polędwiczki wieprzowej
  • 20 dag cebuli
  • kilka pieczarek
  • 1,5 łyżki mąki
  • mały pojemnik śmietany
  • 1/2 l bulionu
  • czubata łyżka musztardy
  • olej
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • placki ziemniaczane

Przygotowanie:

Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej trochę oleju. Wrzuć kawałki mięsa i smaż, aż mięso ładnie się zarumieni. Następnie dopraw je solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę podsmaż. Wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce.

Do tłuszczu po smażeniu mięsa wlej trochę świeżego oleju. Na nim zeszklij pokrojoną w talarki cebulę. Dodaj plasterki pieczarek i usmaż. Następnie oprósz solą, pieprzem, gałką i mąką, smaż, nie rumieniąc.

Reklama

Cały czas mieszając, wlej bulion i śmietanę. Zagotuj. Dodaj musztardę i gotuj przez 5 minut. Na koniec do sosu włóż mięso. Podgrzej, ale już nie gotuj. Sosem polej wcześniej przygotowane placki ziemniaczane.

Zobacz także:


Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: polędwiczki wieprzowe | dania obiadowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy