Reklama

Mięso na patyku

Idealne na obiad oraz jako przystawka na przyjęcie - mięso które zaserwujesz na patyku jest łatwe w przygotowaniu i jeszcze łatwiejsze w jedzeniu.

Mielone z dipem tzatziki

Składniki: 60 dag mięsa mielonego, 2 marchewki, kapusta, 15 dag ogórków, cebula, oliwa, 2 ząbki czosnku, 400 g jogurtu greckiego, pieprz i sól, 2 łyżeczki musztardy, cukier, patyki do szaszłyków.

Przygotowanie: Kapustę poszatkuj w drobne paski. Posól ją do smaku i dodaj 3 łyżki oliwy. Wymieszaj. Następnie dodaj 4 łyżki octu, 4 łyżki wody i marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Odstaw na 30 minut. Dopraw pieprzem i cukrem. Ogórki zetrzyj grubo, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i jogurt. Dopraw solą i pieprzem.

Reklama

Mięso mielone wymieszaj z musztardą oraz drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj 12 kotlecików i nabij je na patyki. Możesz dodać listki rozmarynu. Usmaż kotlety z obu stron na patelni grillowej. Podawaj z surówką z marchwi i kapusty, sosem tzatziki i bagietką.

Czerwone szaszłyczki

Składniki: podwójna pierś z kurczaka, połówka melona, cukier, ocet winny, ostry ketchup, sos sojowy, pieprz, sól, wykałaczki.

Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w cienkie, ale długie paski.  Łyżkę cukru zagotuj w małym rondelku z łyżką octu winnego i łyżką sosu sojowego. Przestudź, przypraw trzema łyżkami ketchupu, posól i popieprz. Marynatę dodaj do kurczaka. Wstaw mięso do lodówki na co najmniej 2 godz. Zamarynowane paski kurczaka nadziewaj na wykałaczki tak, by powstały fale. Ułóż je na blasze i piecz 15 minut w piekarniku o temp. 200° C.

Szaszłyczki możesz podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno - dekoracyjnie powbijane w skórkę melona albo arbuza.  

Słodki kurczak z pomidorami

Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 4 małe pomidory, czerwona i zielona papryka, powidła śliwkowe, keczup, mieszanka przypraw do mięsa, bazylia, olej do smażenia.

Przygotowanie: Piersi pokrój w paski, obie papryki w kostkę, pomidory przekrój na połówki. Łyżkę keczupu wymieszaj z łyżeczką powideł i łyżeczką mieszanki przypraw. Posmaruj mięso marynatą.

Na patyczki do szaszłyków nadziewaj zagięte w pół paski kurczaka. W środek każdego półkola włóż zielone i czerwone kawałki papryki. Szaszłyki posmaruj olejem. Ułóż na grillu. Obok umieść połówki pomidorów posmarowane w miejscu przecięcia olejem i oprószone bazylią. ll Opiekaj szaszłyki i pomidory około 10 minut, co jakiś czas je obracając. Możesz też usmażyć danie na patelni.

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: szaszłyki | mięso
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy