Reklama

Mięso prosto z pieca

Nie ma nic lepszego niż zapach i smak pieczeni. W ziołach albo w sosie.

Pieczeń wieprzowa

Składniki na 4 porcje: 2 kg szynki wieprzowej, 2 jabłka, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki dżemu porzeczkowego, 5 łyżek soku z jabłek, 10 ziaren jałowca, po 1/2 łyżeczki kminku i ostrej papryki, mielony cynamon, liść laurowy, sól, pieprz.

Ziarna jałowca zmiażdżyć. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą i jałowcem. Mięso umyć, osuszyć, naciąć w kratkę. Natrzeć czosnkiem i jałowcem, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na noc.

Mięso posmarować dżemem, oprószyć pieprzem, cynamonem, kminkiem, ostrą papryką i skruszonym liściem laurowym. Ułożyć w brytfannie. Wokół położyć kawałki cebuli, podlać sokiem jabłkowym. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie dołożyć jabłka pokrojone w ćwiartki i wydrążone, przykryć mięso folią i piec jeszcze około 50 minut.

Reklama

Zapiekanka mięsna z oliwkami

Składniki na 4 porcje: 80 dag mielonego mięsa, natka, 2 jajka, oliwa, 4 parówki, 1 cebula, sól, pieprz, 1 bułka, 10 oliwek z papryką.

Bułkę namoczyć, odcisnąć. Cebulę i natkę posiekać. Połączyć mięso, jajka, cebulę, bułkę i natkę, doprawić. Wy-mieszać na jednolitą masę.

Folię aluminiową posmarować oliwą, ułożyć na niej warstwę mięsa. W masę wcisnąć dwie obrane parówki i pięć oliwek. Nakryć kolejną warstwą farszu i powtórzyć czynność z parówkami i oliwkami. Nakryć ostatnią warstwą mięsa.

Całość wygładzić, szczelnie owinąć folią. Piec 75 minut w temp. 200°C. Kwadrans przed końcem rozwinąć folię, aby wierzch pieczeni lekko się przyrumienił.

Żeberka w aromatycznym sosie

Składniki na 4 porcje: 80 dag chudych żeberek, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki białego wina, 1/2 szklanki mleka (niekoniecznie), 3 cebule, 1/2 puszki zielonego groszku, 30 dag marchwi, 5 łyżek oleju, sól, pieprz, majeranek.

Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i łyżką mąki. Zrumienić na oleju, skropić wodą. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, obłożyć nią mięso. Piec godzinę w temp. 180°C.

Marchew obrać, opłukać i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, ewentualnie z dodatkiem mleka. Przestudzić i pokroić w paski.

Żeberka wyjąć z piekarnika, odłożyć w ciepłe miejsce. Do powstałego sosu dodać marchew, groszek, wino i pozostałą mąkę rozmieszaną z małą ilością wody. Wymieszać, chwilę dusić. Polać sosem żeberka.

Golonka pieczona w piwie

Składniki na 4 porcje: 2 duże golonki, 2 szklanki jasnego piwa, 3 łyżki smalcu, 1 łyżka utłuczonych ziaren jałowca, sól, pieprz, 3 duże cebule, 1 łyżka mąki pszennej.

Golonki umyć, osuszyć. Skórkę każdej ponacinać w grubą kostkę. Na-trzeć porządnie tłuczonym jałowcem, solą i pieprzem. Pozostawić w przyprawach na noc w lodówce.

Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Golonki obsmażyć na smalcu, pod koniec smażenia dodać cebulę (powinna się tylko lekko zrumienić). Przełożyć mięso i cebulę do brytfanki. Piec godzinę w temperaturze 220°C. Podczas pieczenia polewać golonki piwem i wytwarzającym się sosem.

Po godzinie zwiększyć temperaturę do 250°C i piec jeszcze 25 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić w nim mięso jeszcze na 10-15 minut. Wyjąć golonki, sos zagęścić mąką i zagotować. Polać mięso sosem piwnym.

Karkówka pieczona w ziołach

Składniki na 8 porcji: 1 kg schabu karkowego bez kości, sól, świeżo, grubo zmielony pieprz, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1/2 łyżeczki suszonej mięty, 2 łyżki masła, 3 łyżki oliwy, listki świeżej mięty, estragonu i tymianku.

Karkówkę umyć i osuszyć, lekko ponacinać w kratkę. Suszony majeranek i miętę wymieszać z łyżką oliwy, solą i pieprzem, natrzeć starannie mięso. Owinąć w folię spożywczą, pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej na 2 godziny.

Oliwę rozgrzać na patelni, po chwili dodać masło. Karkówkę obsmażyć ze wszystkich stron po kilka minut (powinna być lekko zrumieniona). Przełożyć do brytfanny, podlać kilkoma łyżkami ciepłej wody, piec 90 minut w temp. 200°C.

Pokroić mięso w grube plastry, podlać wytopionym sosem i zostawić w piekarniku jeszcze na 10-15 minut. Przełożyć na półmisek, polać sosem, udekorować list-kami świeżej mięty, estragonu i tymianku. Można podawać na ciepło lub na zimno.


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy