Mięso w cieście francuskim
Ten rodzaj ciasta może mieć w kuchni szerokie zastosowanie. Warto mieć pod ręka ciasto francuskie. Oto, co można z niego wyczarować w niecałe pół godziny.
Sposób przygotowania
Mięso umyj i osusz. Przykryj folią i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem, włóż do lodówki na około dwie godz. Następnie obsmaż na rumiano na oleju. Wystudź. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą i pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i mieszając smaż, aż stanie się szklista. Wrzuć pieczarki i smaż, aż odparuje cały powstały płyn. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku, wystudź.
Ciasto podziel na dwie części. Na każdą wyłóż pieczarki i pierś. Złóż formując pakiecik i mocno dociskając do siebie brzegi ciasta. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta natnij ostrym nożem, by powstały niewielkie otworki i posmaruj rozmąconym żółtkiem.
Piecz ok. 20 min w temp. 200°C. Rada: Ostrym nożem natnij w piersi kurczaka głębokie kieszonki i wypełnij je uduszonym szpinakiem. Następnie owiń je ciastem i upiecz.
Zobacz także: