Migdałowe ślimaczki
1. Do naczynia wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru oraz mleko, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do przesianej mąki dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, tłuszcz, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
2. Masło wymieszaj z cukrem i tartymi migdałami. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Posmaruj nadzieniem zostawiając wolne ok. 2 cm brzegów ciasta. Zwiń wzdłuż dłuższego boku. Potnij na kawałki po ok. 2 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Piecz 25-30 min w temp. 170°C. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.