Mille-feuille w nowoczesnym wydaniu
Przepis z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni".
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wędzonego łososia, krewetki, drobno pokrojoną dymkę i śmietanę (bądź twarożek) na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
Rozwałkuj kromki chleba i smaż na patelni aż będą chrupkie.
Aby przygotować glazurę, wymieszaj sos sojowy z miodem.
Przełóż mus z łososia do rękawa cukierniczego i formuj małe rozetki na kromce smażonego chleba. Na wierzchu połóż kolejną kromkę chrupkiego chleba i korzystając z rękawa wyciśnij kolejną warstwę rozetek.
Wierzchnią kromkę smażonego chleba posmaruj glazurą z sosu sojowego i miodu. Oprósz glazurę sezamem tak, aby na wierzchniej warstwie uformowała się apetyczna skorupka. Na górze przekładańca ułóż pokrytą glazurą kromkę. Podawaj na stół.
Przepis pochodzi z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni". Tytułowy bohater, słynny stylista i projektant mody, podróżuje w pogoni za swoją pasją w różne zakątki świata odkrywając, jak chińska kuchnia zmieniła się poza granicami kraju. Premierowe odcinki w poniedziałki o godz. 22.00 na kanale Nat Geo People