Reklama

Mozaika mięsna

Czas przyrządzenia: 3 i więcej godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • olej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka musztarda
  • 30 dag szynka wieprzowa
  • cukier
  • 30 dag filet z kurczaka
  • 2 sztuki jajko
  • pół puszki kukurydza
  • 2 łyżki sezam
  • 1 szklanka bułka tarta
  • 30 dag miękka wołowina
  • 1 łyżka koncentrat pomidorowy
  • pół puszki groszek konserwowy
  • majeranek
  • vegeta
  • 2 ząbki czosnek
  • 40 dag mięso mielone wieprzowe

Wołowinę, wieprzowinę i kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. Osobno przesmażyć na oleju. Przestudzić. Przełożyć do mięsa mielonego.

Wbić jajka, dodać bułkę tartą, roztarty czosnek, musztardę i koncentrat pomidorowy oraz osączony groszek i kukurydzę. Wyrobić gładką masę.

Przyprawić vegetą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Masą napełnić natłuszczoną formę pasztetową wysypaną sezamem. Piec ok. 80 min w temp. 180°C. Ostudzić.

Mozaikę podawać na sałacie z piklami i ćwikłą.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy