Mozaika mięsna

Składniki
- olej
- sól, pieprz
- 1 łyżka musztarda
- 30 dag szynka wieprzowa
- cukier
- 30 dag filet z kurczaka
- 2 sztuki jajko
- pół puszki kukurydza
- 2 łyżki sezam
- 1 szklanka bułka tarta
- 30 dag miękka wołowina
- 1 łyżka koncentrat pomidorowy
- pół puszki groszek konserwowy
- majeranek
- vegeta
- 2 ząbki czosnek
- 40 dag mięso mielone wieprzowe
7 i wiecej osób
Wołowinę, wieprzowinę i kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. Osobno przesmażyć na oleju. Przestudzić. Przełożyć do mięsa mielonego.
Wbić jajka, dodać bułkę tartą, roztarty czosnek, musztardę i koncentrat pomidorowy oraz osączony groszek i kukurydzę. Wyrobić gładką masę.
Przyprawić vegetą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Masą napełnić natłuszczoną formę pasztetową wysypaną sezamem. Piec ok. 80 min w temp. 180°C. Ostudzić.
Mozaikę podawać na sałacie z piklami i ćwikłą.