Muffinki z płatkami owsianymi
Muffinki z dodatkiem bananów i jagód.

Składniki
- 300 g mąki tortowej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
- 100 g brązowego cukru
- 100 g płatków owsianych naturalnych
- 2 dojrzałe banany
- 280 ml mleka
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
- 150 g świeżych lub mrożonych jagód
- masło i mąka do foremek
- cukier brązowy i płatki owsiane do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą do jednego naczynia. Dodajemy cukier i płatki owsiane.
W drugim naczyniu miksujemy banany z mlekiem, olejem i jajkiem. Zawartość obu naczyń łączymy i dodajemy jagody.
Ciastem napełniamy wysmarowane masłem i oprószone mąką foremki do pieczenia muffinek. Wierzch każdej babeczki posypujemy płatkami owsianymi i brązowym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45 minut.
Zobacz także: