Muffinki z szynką i groszkiem
Co zapakować dziecku do tornistra? Dobrze sprawdzą się muffiny, dyniowe ciastka i pełnoziarniste pieczywo z różnymi dodatkami.
Składniki
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek tartego parmezanu
- 60 g roztopionego masła
- 50 g rozmrożonego groszku
- 120 g szynki
- 150 ml mleka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Do jednej miski wsyp przesiane mąki, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodaj połowę parmezanu oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i rozmrożony, osuszony groszek.
2. W drugiej misce roztrzep widelcem jajka. Wlej mleko i rozpuszczone masło. Stopniowo wsyp wszystkie suche składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
3. Napełnij masą dwanaście foremek. Wierzch posyp resztką parmezanu. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut, aż muffiny się zarumienią.
Zobacz także: