Muffiny jogurtowo-cynamonowe
Szybkie ciastka, które zawsze się udają.
Składniki na 12 sztuk: 100 g masła, 120 g cukru pudru, 2 jajkaD200 g naturalnego jogurtu, 350 g mąki gładkiej, 1 proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 50 g gorzkiej czekolady, 200 g gruszek, tłuszcz i mąka do foremek, cukier puder do posypania.
Masło pokroić w kostkę, poczekać, aż zmięknie w temperaturze pokojowej. Następnie utrzeć je z cukrem na jasnokremową, puszystą pianę. Ucierając, stopniowo dodawać jajka. Potem jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Czekoladę pokroić w drobne kawałki. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić w drobną kostkę. Czekoladę i gruszki wmieszać do ciasta.
Foremki na muffiny wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Napełnić ciastem (do około 2/3 objętości). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 25 minut. Gotowe muffiny wyjąć na kratkę kuchenną i poczekać, aż przestygną. Przed podaniem posypać cukrem pudrem albo cynamonem.