Muffiny z bekonem

Szukasz alternatywy dla śniadania z jajecznicą? Polecamy przepis na oryginalne muffiny z jajkami i bekonem.

Żeby przy wbijaniu jajek do muffinów nie uszkodzić żółtek, można jajka wbić najpierw do miseczki, a potem ostrożnie zsunąć je do foremki
Żeby przy wbijaniu jajek do muffinów nie uszkodzić żółtek, można jajka wbić najpierw do miseczki, a potem ostrożnie zsunąć je do foremki123RF/PICSEL

Składniki

  • 12 jajek
  • 12 plastrów boczku wędzonego
  • 1/2 szklanki żółtego sera
  • 6 kromek chleba
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do temp. 230°C.

2. Na patelnię włożyć plastry boczku, podsmażyć, aby pozostał elastyczny, ale nie surowy.

3. Z każdej kromki chleba wyciąć dwa kółka.

4. Formy do muffinek skropić olejem. Do każdej włożyć krążek chleba, boki wylepić plasterkiem boczku. Wnętrze posypać serem. Do każdej muffinki ostrożnie wbić po jajku, wstawić do piekarnika, piec 15 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

5. Wyjąć z foremek, oprószyć solą, pieprzem, udekorować natką pietruszki.

Zobacz także:

Jajka po benedyktyńskuStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas