Muffiny z borówkami
Domowe wypieki mogą być naprawdę zdrowe. Wykorzystaj do ciast pyszne i uprawiane bez chemii własne jabłka, borówki czy owoce pigwy.
Sposób przygotowania:
1. Borówki umyj, osusz. Banana rozgnieć widelcem. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wsyp proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cukier oraz wiórki kokosowe, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajko, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj banana, jogurt oraz olej, wymieszaj. Mokre składniki przelej do suchych. Wymieszaj krótko łyżką - tak, by składniki się połączyły. Wrzuć borówki, wymieszaj.
2. Formę do muffinek wyłóż papilotkami lub posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wypełnij ciastem do ¾ wysokości foremek. Piecz około 25 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Zobacz także: