Muhammara - pasta z papryki i orzechów
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C.
Papryki umyj, przetnij na pół i dokładnie oczyść. Ułóż na blasze do pieczenia zewnętrzną częścią do spodu i piecz przez 40 minut. Po 30 minutach obróć je na drugą stronę na kolejne 10 minut. W tym czasie na suchej patelni upraż orzechy włoskie.
Gorące papryki przełóż do miski i zabezpiecz szczelnie folią. Po 15 minutach ściągnij z nich skórę.
Do miksera wrzuć orzechy i zmiel je na drobno. Dodaj obrane papryki, płatki chili, pół łyżeczki soli, czosnek, kumin, melasę i koncentrat pomidorowy. Całość zmiel i jeśli trzeba dodaj garść bułki tartej, aby zagęścić masę.
Przełóż pastę na talerz i polej łyżką oliwy, aby nie wysychała. Podawaj z krakersami, kawałkami selera naciowego, marchewki i papryki.
Zobacz także: