Mus z białego maku
Z pralinką fiołkową na kruszonce migdałowej.
Składniki
na mus z białego maku
- 100 g białego maku
- 230 ml śmietanki 30%
- 150 g białej czekolady
- 5 g żelatyny
- 50 ml wody
na sos makowy
- 30 g śmietanki 30%
- 50 g białej czekolady
- 50 g białego maku użytego do musu
na blat makowy
- 50 g białego maku użytego do musu
- 50 g białej czekolady
na pralinkę z likierem fiołkowym
- 10 korpusów z czekolady deserowej do trufli
- 100 ml likieru fiołkowego
- 20 g czekolady deserowej
na kruszonkę
- 60 g mąki pszennej typ 500
- 60 g mączki migdałowej
- 40 g cukru pudru
- 80 g masła
dodatkowo
- elementy dekoracyjne z karmelu
- fiołki
Mus z białego maku
Oczyszczony mak uprażyć i zagotować razem z 80 ml śmietanki. Gotować przez kilka minut i odcedzić. Odcedzony mak wykorzystać do sosu oraz blatów makowych. Śmietankę ponownie zagotować i połączyć z czekoladą oraz namoczoną żelatyną. Drugą część śmietanki lekko napowietrzyć, stopniowo dodając do przestudzonej masy czekoladowo-makowej. Mus wlać do foremek i zamrozić.
Sos makowy
Śmietankę zagotować, dodać czekoladę oraz zmielony mak. Uzyskaną masę dokładnie wymieszać.
Blat makowy
Mak rozdrobnić i połączyć z roztopioną czekoladą. Masę rozwałkować i po schłodzeniu wyciąć z niej krążki.
Pralinka z likierem fiołkowym
Korpusy napełnić likierem fiołkowym i zamknąć szczelnie roztopioną czekoladą.
Kruszonka
Mąkę pszenną, migdałową oraz cukier wymieszać i połączyć z miękkim masłem. Ciasto rozdrobnić na blasze i piec w 180°C przez około 15 minut.
Sposób podania
Na talerzu ułożyć blat makowy, na nim mus i pralinkę, udekorować elementami z karmelu oraz fiołkiem. Po dwóch stronach rozsypać kruszonkę i nałożyć sos makowy.
Małgorzata Weber