Reklama

Mus z białego maku

Z pralinką fiołkową na kruszonce migdałowej.

Składniki na mus z białego maku

  • 100 g białego maku
  • 230 ml śmietanki 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 5 g żelatyny
  • 50 ml wody

Składniki na sos makowy

  • 30 g śmietanki 30%
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g białego maku użytego do musu

Składniki na blat makowy

  • 50 g białego maku użytego do musu
  • 50 g białej czekolady

Składniki na pralinkę z likierem fiołkowym

  • 10 korpusów z czekolady deserowej do trufli
  • 100 ml likieru fiołkowego
  • 20 g czekolady deserowej

Składniki na kruszonkę

  • 60 g mąki pszennej typ 500
  • 60 g mączki migdałowej
  • 40 g cukru pudru
  • 80 g masła

Składniki dodatkowo

  • elementy dekoracyjne z karmelu
  • fiołki

Mus z białego maku

Oczyszczony mak uprażyć i zagotować razem z 80 ml śmietanki. Gotować przez kilka minut i odcedzić. Odcedzony mak wykorzystać do sosu oraz blatów makowych. Śmietankę ponownie zagotować i połączyć z czekoladą oraz namoczoną żelatyną. Drugą część śmietanki lekko napowietrzyć, stopniowo dodając do przestudzonej masy czekoladowo-makowej. Mus wlać do foremek i zamrozić.

Sos makowy

 Śmietankę zagotować, dodać czekoladę oraz zmielony mak. Uzyskaną masę dokładnie wymieszać.

Reklama

Blat makowy

Mak rozdrobnić i połączyć z roztopioną czekoladą. Masę rozwałkować i po schłodzeniu wyciąć z niej krążki.

Pralinka z likierem fiołkowym

Korpusy napełnić likierem fiołkowym i zamknąć szczelnie roztopioną czekoladą.

Kruszonka

Mąkę pszenną, migdałową oraz cukier wymieszać i połączyć z miękkim masłem. Ciasto rozdrobnić na blasze i piec w 180°C przez około 15 minut.

Sposób podania

Na talerzu ułożyć blat makowy, na nim mus i pralinkę, udekorować elementami z karmelu oraz fiołkiem. Po dwóch stronach rozsypać kruszonkę i nałożyć sos makowy.

Małgorzata Weber

Przepis pochodzi z książki "Wykwintne desery polskie"


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama