Musaka z bakłażanem
Jednym z najchętniej odwiedzanych przez nas krajów jest Grecja. Słynie ona między innymi z pysznej musaki- zapiekanki przygotowanej na bazie bakłażana, pomidorów oraz mięsa mielonego.
Sposób przygotowania:
1. Bakłażana pokrój w plastry. Ułóż na blasze posmarowanej 2 łyżkami oliwy. Oprósz solą, skrop resztą oliwy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut.
2. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj mięso i smaż 5 minut.
3. Dodaj pomidory, natkę, cynamon, chili, oregano, cukier, wino, sól i pieprz. Duś mięsno-pomidorowy sos 20 minut.
4. Zrób sos beszamelowy: roztop masło w rondlu, dodaj mąkę i chwilę smaż. Stopniowo, cały czas mieszając, wlewaj mleko, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i gałką muszkatołową, dodaj połowę tartego sera.
5. Na dnie żaroodpornego naczynia rozłóż 1/3 bakłażanów. Przykryj połową sosu mięsno-pomidorowego, ułóż warstwę bakłażanów i przykryj resztą sosu. Połóż ostatnie plastry bakłażana i polej sosem beszamelowym. Posyp resztą sera i piecz 35 minut w 180 st. C.
Zobacz też: