Reklama

Musaka z bakłażanem

Jednym z najchętniej odwiedzanych przez nas krajów jest Grecja. Słynie ona między innymi z pysznej musaki- zapiekanki przygotowanej na bazie bakłażana, pomidorów oraz mięsa mielonego.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 500 g mięsa mielonego, np. wołowiny lub jagnięciny
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 30 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

1. Bakłażana pokrój w plastry. Ułóż na blasze posmarowanej 2 łyżkami oliwy. Oprósz solą, skrop resztą oliwy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut.  

2. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj mięso i smaż 5 minut.  

3. Dodaj pomidory, natkę, cynamon, chili, oregano, cukier, wino, sól i pieprz. Duś mięsno-pomidorowy sos 20 minut.   

4. Zrób sos beszamelowy: roztop masło w rondlu, dodaj mąkę i chwilę smaż. Stopniowo, cały czas mieszając, wlewaj mleko, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i gałką muszkatołową, dodaj połowę tartego sera.  

5. Na dnie żaroodpornego naczynia rozłóż 1/3 bakłażanów. Przykryj połową sosu mięsno-pomidorowego, ułóż warstwę bakłażanów i przykryj resztą sosu. Połóż ostatnie plastry bakłażana i polej sosem beszamelowym. Posyp resztą sera i piecz 35 minut w 180 st. C.


Zobacz też:

Reklama


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: musaka | musaka z bakłażanami | Grecja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy