Nadziewane roladki drobiowe

Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 3 gałązki natki pietruszki
- 100 g twarożku ziołowego
- sól
- pieprz
- 50 boczku w plasterkach
- 1 cebula
- 800 g ziemniaków
- 800 g brokułów
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki masła
- 150 g śmietany kremówki
- 1 łyżka jasnego sosu pieczeniowego (z torebki)
- kilka kropli soku z cytryny
- cytryna i natka pietruszki do dekoracji
>>> Zobacz przepis na następnej stronie <<<

1. Piersi kurczaka umyj, osusz, lekko rozbij. Natkę pietruszki opłucz, oderwij listki. Płaty mięsa posmaruj połową twarożku. Oprósz solą i pieprzem. Przykryj plasterkami boczku i posyp listkami natki. Ciasno zroluj. Pospinaj wykałaczkami.
2. Cebulę i ziemniaki obierz, pokrój na cienkie cząstki. Brokuły podziel na różyczki. Na patelni rozgrzej masło, zrumień na nim roladki. Podlej je wodą i duś pod przykryciem przez 15 minut.
3. Ziemniaki i cebulę usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju. Brokułowe różyczki wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj 6-7 minut. Odcedź. Na krótko przed końcem duszenia do roladek dodaj pozostały serek. Wlej śmietanę, wymieszaj i zagotuj. Sos zagęść sosem pieczeniowym i przypraw do smaku pieprzem, solą i sokiem cytrynowym.
4. Roladki podawaj polane sosem z dodatkiem brokułów oraz ziemniaków z cebulą. Udekoruj cząstkami cytryny i natką.
Zobacz także: