Nadziewane słodkie ziemniaki

Składniki
na 4 porcje
- 4 równej wielkości bataty
- 50 dag mielonej wołowiny
- 2 czerwone cebule
- 5 dag rodzynek
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag sera żółtego
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz, świeża bazylia
1. Bataty umyć, gotować ok. 20 minut, odcedzić, przestudzić. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, posiekać.
2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mielone mięso, smażyć 10 min, stale mieszając, żeby nie zbiło się w grudki. Dodać cebulę (część odłożyć do dekoracji) i smażyć jeszcze 5 minuty. Dołożyć czosnek i opłukane rodzynki, dusić 2 min na małym ogniu. Przyprawić sokiem z cytryny, miodem, solą, pieprzem.
3. Bataty przekroić na pół, wydrążyć, miąższ rozgnieść widelcem, dodać do farszu. Nadziać, posypać serem. Zapiekać ok. 10 min w temp. 200°C. Dekorować bazylią i piórkami cebuli.