Reklama

Reklama

Najlepsze dania na obiady pod chmurką

Uwielbiasz ten moment, kiedy można wystawić stół do ogrodu lub na taras i cieszyć się posiłkiem w cieniu jabłoni, podczas gdy ptaki śpiewają, a delikatny wiatr muska skórę? Sezon na obiady pod chmurką już się zaczął, jeśli zastanawiasz się, co podać mamy dla ciebie kilka podpowiedzi!

Młode ziemniaki ze skwarkami i ziołami

Cóż może bardziej kojarzyć się z letnim obiadem niż młode ziemniaczki z koperkiem i kefirem podane w glinianej misie w ogrodowej altanie? Młode ziemniaczki będą jeszcze pyszniejsze z chrupiącymi skwarkami, ale kto chce uniknąć mięsnych składników może po prostu pominąć ten element. Za to wypróbujcie lekko rozcieńczony kefir z dodatkiem posiekanych ziół - jest jeszcze lżejszy i bardziej odświeżający.

 

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • Pół łyżki soli
  • 20 dag boczku
  • 1 cebula
  • Pęczek koperku
  • Pęczek szczypioru
  • 1 l kefiru
  • ½ szklanki zimnej wody

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, a następnie zeskrob nożykiem młodą skórkę. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj ok. pół godziny do miękkości.

Reklama

Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż na złoty kolor.

Koperek i szczypior dokładnie umyj, a następnie drobno posiekaj.

Odcedź ziemniaki i zmieszaj z podsmażonym boczkiem i cebulką. Dwie łyżki posiekanych ziół (koperku i szczypioru) odłóż na bok. Resztę dodaj do ziemniaków i wymieszaj. Podawaj w misce.

Litr kefiru rozcieńcz ½ szklanki zimnej wody. Dodaj pozostały koperek i szczypior. Dopraw szczyptą soli. Podawaj do ziemniaków.

 

Roladki z lasagne zapiekane z serem i szpinakiem

Szpinak i feta to doskonałe połączenie, które pojawia się w wielu letnich daniach. Doskonale nadaje się do nadziewania ciasta filo, ale pyszne zapiekane roladki możemy też przygotować na bazie makaronu lasagne, który jest dostępny w każdym sklepie. Do nadzienia można dodać swoje ulubione przyprawy np. zioła prowansalskie.

Składniki

  • Opakowanie makaronu lasagne
  • Opakowanie młodego szpinaku (500 g)
  • Grecka feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • Łyżeczka oleju
  • Świeża bazylia

Płaty lasagne partiami gotować w osolonym wrzątku, odcedzać, przelewać zimną wodą.

Szpinak umyć, odciąć twarde łodyżki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szpinak i mieszać, aż opadnie. Doprawić solą i pieprzem, dodać pokruszoną fetę.

Na blasze ułożyć papier do pieczenia, delikatnie posmarować olejem. Szpinak z fetą nakładać na płaty makaronu, zawijać w roladki i układać na blasze. Posypać parmezanem. Zapiekać w rozgrzanym do 18 st. C piekarniku przez 15-20 minut.

 

Szaszłyki z karkówki

Szaszłyki wychodzą ci zwykle zbyt suche, mimo ze przekładasz polędwicę boczkiem? Wypróbuj szaszłyki z karkówki, która zawiera więcej tłuszczu, przez co jest bardziej soczysta i nie wymaga przekładania boczkiem. Cebula i liść laurowy doskonale podkręcą jej smak. Jeśli tu i ówdzie wciśniesz ziarenko ziela angielskiego, smak będzie jeszcze lepszy!


Składniki

  • ½ kg karkówki
  • 3-4 małe cebule
  • Opakowanie liści laurowych
  • Sól, pieprz

Mięso pokroić w kostkę i oprószyć pieprzem. Cebulę pokroić w plastry. Na szpadki nabijać na przemian kawałki mięsa, plastry cebuli i liść laurowy.


Opiekać na rozgrzanym grillu. Posolić przed podaniem.

Przyszedł czas na młode ziemniaki

Liście limonki kaffir. Do czego mogą się przydać

 

 

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: gotowanie | dania na lato | młode ziemniaki | szaszłyki | makaron

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy