Reklama

Reklama

Najlepsze dania na obiady pod chmurką

Uwielbiasz ten moment, kiedy można wystawić stół do ogrodu lub na taras i cieszyć się posiłkiem w cieniu jabłoni, podczas gdy ptaki śpiewają, a delikatny wiatr muska skórę? Sezon na obiady pod chmurką już się zaczął, jeśli zastanawiasz się, co podać mamy dla ciebie kilka podpowiedzi!

Młode ziemniaki ze skwarkami i ziołami

Cóż może bardziej kojarzyć się z letnim obiadem niż młode ziemniaczki z koperkiem i kefirem podane w glinianej misie w ogrodowej altanie? Młode ziemniaczki będą jeszcze pyszniejsze z chrupiącymi skwarkami, ale kto chce uniknąć mięsnych składników może po prostu pominąć ten element. Za to wypróbujcie lekko rozcieńczony kefir z dodatkiem posiekanych ziół - jest jeszcze lżejszy i bardziej odświeżający.

Reklama

 

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • Pół łyżki soli
  • 20 dag boczku
  • 1 cebula
  • Pęczek koperku
  • Pęczek szczypioru
  • 1 l kefiru
  • ½ szklanki zimnej wody

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, a następnie zeskrob nożykiem młodą skórkę. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj ok. pół godziny do miękkości.

Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż na złoty kolor.

Koperek i szczypior dokładnie umyj, a następnie drobno posiekaj.

Odcedź ziemniaki i zmieszaj z podsmażonym boczkiem i cebulką. Dwie łyżki posiekanych ziół (koperku i szczypioru) odłóż na bok. Resztę dodaj do ziemniaków i wymieszaj. Podawaj w misce.

Litr kefiru rozcieńcz ½ szklanki zimnej wody. Dodaj pozostały koperek i szczypior. Dopraw szczyptą soli. Podawaj do ziemniaków.

Dowiedz się więcej na temat: gotowanie | dania na lato | młode ziemniaki | szaszłyki | makaron

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje