Najlepsze dania na obiady pod chmurką
Uwielbiasz ten moment, kiedy można wystawić stół do ogrodu lub na taras i cieszyć się posiłkiem w cieniu jabłoni, podczas gdy ptaki śpiewają, a delikatny wiatr muska skórę? Sezon na obiady pod chmurką już się zaczął, jeśli zastanawiasz się, co podać mamy dla ciebie kilka podpowiedzi!
Cóż może bardziej kojarzyć się z letnim obiadem niż młode ziemniaczki z koperkiem i kefirem podane w glinianej misie w ogrodowej altanie? Młode ziemniaczki będą jeszcze pyszniejsze z chrupiącymi skwarkami, ale kto chce uniknąć mięsnych składników może po prostu pominąć ten element. Za to wypróbujcie lekko rozcieńczony kefir z dodatkiem posiekanych ziół - jest jeszcze lżejszy i bardziej odświeżający.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, a następnie zeskrob nożykiem młodą skórkę. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj ok. pół godziny do miękkości.
Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż na złoty kolor.
Koperek i szczypior dokładnie umyj, a następnie drobno posiekaj.
Odcedź ziemniaki i zmieszaj z podsmażonym boczkiem i cebulką. Dwie łyżki posiekanych ziół (koperku i szczypioru) odłóż na bok. Resztę dodaj do ziemniaków i wymieszaj. Podawaj w misce.
Litr kefiru rozcieńcz ½ szklanki zimnej wody. Dodaj pozostały koperek i szczypior. Dopraw szczyptą soli. Podawaj do ziemniaków.
Szpinak i feta to doskonałe połączenie, które pojawia się w wielu letnich daniach. Doskonale nadaje się do nadziewania ciasta filo, ale pyszne zapiekane roladki możemy też przygotować na bazie makaronu lasagne, który jest dostępny w każdym sklepie. Do nadzienia można dodać swoje ulubione przyprawy np. zioła prowansalskie.
Płaty lasagne partiami gotować w osolonym wrzątku, odcedzać, przelewać zimną wodą.
Szpinak umyć, odciąć twarde łodyżki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szpinak i mieszać, aż opadnie. Doprawić solą i pieprzem, dodać pokruszoną fetę.
Na blasze ułożyć papier do pieczenia, delikatnie posmarować olejem. Szpinak z fetą nakładać na płaty makaronu, zawijać w roladki i układać na blasze. Posypać parmezanem. Zapiekać w rozgrzanym do 18 st. C piekarniku przez 15-20 minut.
Szaszłyki wychodzą ci zwykle zbyt suche, mimo ze przekładasz polędwicę boczkiem? Wypróbuj szaszłyki z karkówki, która zawiera więcej tłuszczu, przez co jest bardziej soczysta i nie wymaga przekładania boczkiem. Cebula i liść laurowy doskonale podkręcą jej smak. Jeśli tu i ówdzie wciśniesz ziarenko ziela angielskiego, smak będzie jeszcze lepszy!
Mięso pokroić w kostkę i oprószyć pieprzem. Cebulę pokroić w plastry. Na szpadki nabijać na przemian kawałki mięsa, plastry cebuli i liść laurowy.
Opiekać na rozgrzanym grillu. Posolić przed podaniem.
Przyszedł czas na młode ziemniaki
Liście limonki kaffir. Do czego mogą się przydać