Najlepsze pstrągi z grilla i z patelni
Lato to najlepszy czas, aby zajadać się tymi pysznymi rybami. Można je bez trudu przyrządzić na grillu lub na patelni.
4 sprawione pstrągi
sok z cytryny
pęczek zielonej cebulki
sól, biały pierz
gałązka rozmarynu
plasterki cytryny
4 duże pomidory
olej
zioła prowansalskie
Pstrągi umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem z cytryny. Zieloną cebulkę umyć, posiekać. Pstrągi posolić i popieprzyć. Wypełnić cebulką. Ułożyć na ruszcie do opiekania ryb razem z rozmarynem i plasterkami cytryny. Grillować 8 minut z każdej strony. Pomidory umyć, naciąć od góry na krzyż, posmarować olejem, przyprawić solą i pieprzem, posypać ziołami. Zawinąć w lekko naoliwioną folię aluminiową i grillować.
Składniki:
2 pstrągi
Sól
Świeżo zmielony pieprz
4 gałązki rozmarynu
Ząbek czosnku
Skórka starta z 1 cytryny i 2 plasterki cytryny
4 plastry boczku wędzonego
2 łyżki oleju rzepakowego
Pstrągi natrzeć solą. Połowę rozmarynu posiekać, zmieszać z rozgniecionym czosnkiem i skórką z cytryny, nadziać tym pstrągi. Na każdą rybę położyć plaster cytryny i gałązkę rozmarynu, zawinąć w plastry boczku. Smażyć na oleju 5-10 minut
Składniki:
1 ząbek czosnku
Po pół pęczka pietruszki i bazylii
175 g miękkiego masła
Sól, pieprz
22 cytryny
6 pstrągów
Czosnek i zioła drobno pokroić, zmieszać z masłem. Doprawić solą i pieprzem. Cytryny pokroić w plasterki. Ryby natrzeć solą i pieprzem, ponacinać skórkę ostrym nożem. Ryby nadziewać masłem ziołowym, obkładać cytryną i obwiązać nitką. Umieścić w ruszcie do grillowania ryb i grillować 10-15 minut. Podawać udekorowane bazylią.