Najmłodsi będą zachwyceni. Kotleciki rybne z kaszą jaglaną
Zdrowo, szybko i łatwo. To idealne danie dla dzieci, nie możne go zabraknąć w wigilijnym menu.
Składniki
- 300 g filetów dorsza
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 2/3 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- masło klarowane do smażenia lub oliwa
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj dorsza na parze (około 5 minut). Ostudź, sprawdź, czy nie ma ości. Kaszę przepłucz na sicie. Włóż do garnka i wlej 2/3 szklanki wody lub bulionu. Dodaj odrobinę soli i zagotuj pod przykryciem. Zmniejsz ogień i gotuj, aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. Odparuj i ostudź. Na patelni, na łyżce masła lub oliwy zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj bułkę tartą, wymieszaj. Ostudzoną rybę, kaszę, cebulę zmiel w maszynce do mięsa. Można też rozdrobnić składniki w blenderze. Dodaj koperek, jajko i wymieszaj. Uformuj cztery kotlety. Obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż kotleciki na złoto po około 5 minut z każdej strony.
Zobacz także: