Naleśniki gryczane z kurkami i mozzarellą
Masz ochotę na proste, ale nieoczywiste danie? Polecamy przepis na naleśniki ze smakowitym farszem.

Składniki
na ciasto
- 150 g mąki gryczanej
- 2 jajka
- 380 ml mleka
- 50 ml oleju rzepakowego
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju do smażenia
na farsz
- 150 g kurek
- 200 g bobu
- 250 g mozzarelli
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- szalotka
- pół pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania ciasta: Do miski przekładamy: mąkę gryczaną, 2 jajka, mleko, olej rzepakowy, sól. Dokładnie mieszamy. Smażymy na małej ilości oleju, po około 2 minuty z każdej strony.
Sposób przygotowania farszu: Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek. Po 2 minutach dodajemy kurki oraz wyłuskany bób. Całość smażymy około 4 minut. Do farszu dokładamy poszarpaną mozzarellę. Podgrzewamy jeszcze około 2 minut. Doprawiamy solą i pierzem. Na naleśnika nakładamy farsz i składamy w ulubiony sposób. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!