Reklama

Naleśniki, jakich nie znałaś

Najczęściej robimy je na słodko. Ale pysznie smakują też pikantne.

Pomidorowa z szaszłyczkami

Składniki na 4 porcje:

Na zupę: 1 udko kurze, 1 pęczek włoszczyzny, 1 puszka pomidorów, 2 szklanki przecieru pomidorowego, 3 listki laurowe, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, vegeta, bazylia

Na naleśniki: po 1 szklance mąki, mleka i wody, 2 jajka

Na nadzienie: po 10 dag serka śmietankowego kanapkowego i sera żółtego, 2 łyżki śmietany, po 3 łyżki natki, bazylii i szczypiorku, sól, pieprz, olej do smażenia, śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

1. Obraną włoszczyznę oraz mięso i przyprawy włóż do garnka. Zalej litrem zimnej wody. Gotuj razem 40 min. Gotowy wywar przecedź. Dodaj pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Zupę zagotuj. Przypraw do smaku szczyptą vegety, bazylią oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Reklama

2. Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Odstaw pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie wylewaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.

3. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych otworach. Oba rodzaje sera połącz z resztą bazylii, natką i szczypiorkiem, wymieszaj ze śmietaną. Dodaj sól i pieprz. Naleśniki posmaruj pastą serowo-ziołową. Zwiń. Ruloniki pokrój w plasterki i nadziewaj na wykałaczki. Zupę rozlej do miseczek. Udekoruj kleksem śmietany. Podawaj z naleśnikowymi szaszłykami.

Przygotowanie: 40 minut

Porcja: 265 kalorii

Naleśniki po azjatycku

Składniki na 4 porcje:

Na naleśniki: 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki wody mineralnej, 1/2 szklanki mleka, 1-2 jajka, 1-2 łyżki oleju do smażenia, sól, pieprz

Na nadzienie: 2 marchewki, 1 por, 40 dag kapusty pekińskiej, 10 dag mieszanki kiełków, 2 łyżki oleju, 30 dag mięsa mielonego, 3 łyżki sosu sojowego, 100 ml sosu chili, 2 łyżki sezamu

Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto przełóż do wysokiego naczynia i starannie wymieszaj. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce - mąka powinna mieć czas na spęcznienie. Dzięki temu naleśniki są delikatne i bardziej pulchne.

2. Rozgrzej patelnię, wylej na nią niewielką porcję tłuszczu i kolejno usmaż 12 naleśników. Tłuszcz do smażenia możesz wcześniej dodać bezpośrednio do ciasta, wtedy już nie trzeba smarować nim patelni.

3. Warzywa umyj. Marchewkę oskrob, pokrój w słupki, por w talarki, a kapustę poszatkuj.

4. Na oleju przysmaż mięso, przypraw solą i pieprzem. Dodaj marchewkę, smaż 5 min, dołóż por i kapustę. Wszystko wymieszaj i smaż jeszcze 3 min. Dodaj sosy sojowy i chili oraz 2/3 kiełków, wymieszaj.

5. Jeszcze gorący farsz nakładaj na naleśniki, składaj na pół, posyp resztą kiełków, sezamem i od razu podawaj.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut

Porcja: 415 kalorii

Z fetą i szpinakiem

Składniki na 4 porcje:

Na naleśniki: 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki wody mineralnej, 1/2 szklanki mleka, 1-2 jajka, olej

Na nadzienie: 60 dag szpinaku, 10 dag fety, 6 dag orzeszków piniowych, 1 ząbek czosnku, po 2 łyżki śmietany 30 proc. i 18 proc., olej

Na sos: 4 pomidory, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, zioła prowansalskie, sos tabasco, 350 ml bulionu, 125 ml soku pomidorowego, olej, 1 płaska łyżeczka cukru

Przygotowanie:

1. Naleśniki przygotuj jak w przepisie powyżej. Usmaż 12 naleśników.

2. Przygotuj sos: pomidory sparz, gdy ostygną zdejmij z nich skórkę. Pokrój je w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Przysmaż ją na łyżce oliwy wraz z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Po chwili dodaj pokrojone pomidory. Chwilę smaż razem. Przypraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem. Przełóż sos do garnka, zwiększ płomień i 5 minut gotuj go na silnym ogniu. Przypraw tabasco.

3. Zrób nadzienie: na łyżce oleju podsmaż orzeszki piniowe oraz drugi roztarty ząbek czosnku, dodaj szpinak. Smaż 1 min. Dołóż pokrojoną w kostkę fetę oraz śmietanę, lekko wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Farsz rozłóż na naleśnikach, zwijaj je w rulony. Polej gorącym sosem i od razu podawaj.

Przygotowanie: 35 minut

Porcja: 390 kalorii

Naleśniki z kiełbaską

Składniki na 4 porcje:

Na naleśniki: 1 szklanka mleka, 4 jajka, 1-2 łyżki mineralnej wody gazowanej, 15 dag mąki, cukier, sól, świeżo mielony czarny pieprz, 10 dag kiełbasy

Na sos: 80 dag ugotowanego bobu lub puszka zielonego groszku, cebula, 2 łyżki oleju, szklanka śmietany kremówki, natka

Przygotowanie:

1. Odłóż czubatą łyżkę mąki. Jajka utrzyj z mlekiem i pozostałą mąką. Przypraw do smaku solą i odrobiną cukru, ewentualnie pieprzem. Naczynie z ciastem przykryj i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

2. W tym czasie wyłuskaj wcześniej ugotowany i ostudzony bób. Jeśli chcesz go zastąpić zielonym groszkiem, odcedź go dobrze na sicie.

3. Cebulę obierz z łupin, posiekaj, podsmaż razem z bobem lub groszkiem na gorącym oleju. Oprósz odłożoną wcześniej mąką. Gdy mąka się zrumieni, zdejmij patelnię z ognia, wlej śmietanę, energicznie wymieszaj. Duś wszystko ok. 15 minut często mieszając. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę.

4. Kiełbasę pokrój w cienkie ukośne plastry. Na patelni smaż porcjami po kilka plasterków kiełbasy, a gdy nieco się przysmażą, wylej na nie ciasto naleśnikowe. Smaż na złoty kolor z obu stron. Naleśniki przekładaj na talerze. Podawaj polane z ciepłym sosem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut

Porcja: 385 kalorii

Świat i Ludzie 39/2010

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy