Naleśniki na słono z gotowanych ziemniaków
Zachęcamy do zapoznania się z tym niezwykłym przepisem.

Składniki
na 6 porcji
- na 6 porcji:
- 500 g ziemniaków
- 150 g mąki
- 220 ml mleka
- 4 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- cebula
- pomidor
- 150 g pieczarek
- 400 g mięsa mielonego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml bulionu warzywnego
- olej do smażenia
- pieprz i sól
1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy mleko, jajka, mąkę, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Z powstałego ciasta smażymy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu 6 naleśników.
2. Pomidor i cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki na ćwiartki, podsmażamy na oleju przez 5 minut. Dodajemy mięso mielone i, mieszając, smażymy ok. 10 minut. Doprawiamy pieprzem, solą i koncentratem pomidorowym, mieszamy.
3. Warzywno-mięsnym farszem smarujemy grubo naleśniki, zwijamy i układamy dość ścisło obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Jeśli zostało nam trochę farszu, mieszamy go z bulionem warzywnym i polewamy naleśniki. Jeśli zużyliśmy cały farsz, polewamy samym bulionem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut w 200ºC.